Naslovnica Istaknuto Bolnice za pobačaje u Španjolskoj kažnjene zbog lažnog oglašavanja

Bolnice za pobačaje u Španjolskoj kažnjene zbog lažnog oglašavanja

0

Dvije bolnice za pobačaj u Madridu sankcionirane su zbog lažnog oglašavanja, točnije zbog poricanja znanstvene činjenice da pobačaj može imati nuspojave. La Fundación de Abogados Cristianos (španjolska zaklada kršćanskih odvjetnika) planira iskoristiti sankcije i sudski slučaj kako bi dobili potporu za zaustavljanje javnog financiranja pobačaja.

Bolnice Dator i El Bosque kažnjene su nakon što je regionalni zdravstveni inspektor ustvrdio istinitost pritužbi koje je podnijela La Fundación de Abogados Cristianos. Sankcije su uslijedile nakon kazne regionalnog Visokog suda protiv Udruge akreditiranih klinika za dobrovoljni prekid trudnoće (ACAI) zbog već ranije utvrđenih prekršaja.

Presuda je osudila bolnice Dator i El Bosque za reklamni spot koji je bilo nedopušten jer je obmanjujući; budući da se na web stranici organizacije tvrdilo kako kod pobačaja „nema komplikacija ili sekundarnih zdravstvenih problema“, izvještava El Debate. Konačna presuda donesena je 14. rujna nakon što je Vrhovni sud odbio žalbu ACAI-ja. Iako je ovo pobjeda za La Fundación de Abogados Cristianos, ipak bolnice koje su kažnjene su privatne, a pobačaj u tim bolnicama plaća javno zdravstvo, tj. porezni obveznici u Španjolskoj.

Exit mobile version