Naslovnica Istaknuto NAKON IZBORA U BIH: Jedino treća federalna jedinica jamči potpunu zaštitu hrvatskih...

NAKON IZBORA U BIH: Jedino treća federalna jedinica jamči potpunu zaštitu hrvatskih interesa

0

Rezultati općih izbora u Bosni i Hercegovini s jedne su strane očekivani, ali s druge donose određene promjene.

Bošnjaci su ponovno izabrali Željka Komšića za „hrvatskog“ člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ali je takvo strateško prebacivanje glasova rezultiralo manjkom glasova za Bakira Izetbegovića. Osim Komšića za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH izabran je Denis Bećirović, a Izetbegović odlazi u oporbu.

Do promjena je, moguće, došlo i u Republici Srpskoj. I Milorad Dodik i Jelena Trivić – koja Srbe smatra „nebeskim narodom“ – smatraju se pobjednicima izbora. To može izazvati političku krizu.

Iako je Borjana Krišto dobila prilično velik broj glasova (više nego ranije Dragan Čović), Hrvati su ponovno preglasani i ne će imati svoga člana Predsjedništva BiH.

Ipak, izborna noć donijela je određeno iznenađenje u vidu intervencije visokog predstavnika koja će osigurati da se interes Hrvata bolje ostvari u Domu naroda. Intervencija Christiana Schmidta može se smatrati ograničenim uspjehom hrvatske diplomacije.

U konačnici, jučerašnja intervencija visokog predstavnika trebala bi predstavljati samo prvi korak u osiguravanju Ustavom BiH zajamčene ravnopravnosti hrvatskog naroda. Hrvati moraju imati legitimne predstavnike ne samo u Domu naroda, nego i u Predsjedništvu BiH.

Dugoročno, jasno je kako je kombinacija tri naroda i dva entiteta neodrživa. Jedino hrvatska federalna jedinica može jamčiti potpunu zaštitu hrvatskih interesa u susjednoj državi.

Exit mobile version