Naslovnica Istaknuto Papa za biskupa imenovao španjolskog svećenika čija je majka u procesu beatifikacije

Papa za biskupa imenovao španjolskog svećenika čija je majka u procesu beatifikacije

0
30/09/2022 José María Avendaño ESPAÑA EUROPA MADRID SOCIEDAD CONFERENCIA EPISCOPAL ESPAÑOLA

Papa Franjo imenovao je vlč. Joséa Maríju Avendaño Perea pomoćnim biskupom biskupije Getafe. Mons. Avendaño rodom je iz Villanueva de Alcardete (gradića u španjolskoj pokrajini Toledo) i do sada je vršio funkciju generalnog vikara i vikara za kler u biskupiji Getafe, kojoj pripada od njezina osnivanja (1991.). Za svećenika Madridske nadbiskupije zaređen je 1987., a od 2018. vrši odgovornu službu savjetnika u upravnom odboru španjolskog Caritasa.

Tijekom konferencije za novinare održane povodom njegova imenovanja za pomoćnog biskupa vlč. Perea je rekao sljedeće: „Majka je uvijek pažljiva prema svojoj djeci i moja je majka sigurno posredovala za moj duhovni poziv”. Njegova majka Jorja Perea, koja je umrla 2015., u postupku je beatifikacije.

Dijecezanski proces kauze za proglašenje blaženom njegove majke otvoren je 21. srpnja u nadbiskupiji Toledo. Sam Avendaño je rekao da njegova majka „nije znala čitati, ali je znala evanđelje“. Crkva proučava u procesu kanonizacije mogući zagovor Jorja Perea u nekim slučajevima neobjašnjivih izlječenja bolesti.

Rođena 1928. kao siroče, udala se za Cándida Avendaña u dvadeset petoj godini života. Par je imao petero djece. U sličici s njenim likom koju je dijelila biskupija Getafe za osobnu pobožnost navedeno je da su „jednostavnost i poniznost tragovi koje je Duh Sveti ostavio na njezinoj duši” te da su „bolesni, potrebiti i siromašni uvijek nalazili samilost i milosrđe u njezinu srcu”.

Možda zbog toga, ali i zbog nadahnjujućeg papinskog gesla blaženog Ivana Pavla I., biskupsko geslo koje je izabrao mons. Avendaño je Caritas et humilitas („Milosrđe i poniznost“). Biskupsko posvećenje trebalo bi se održati 26. studenog u bazilici Presvetog Srca u Getafeu, Španjolska.

Exit mobile version