Subota, 20. travnja 2024.

Zašto je serija Gospodar prstenova: Prstenovi moći noćna mora od milijardu dolara?

Osvrt na seriju „Gospodar Prstenova: Prstenovi moći” nije lagan, jer pogrješke su brojne. Toliko ih ima da bi se mogao napisati jedan znanstveni članak o Amazonovom izrabljivanju Tolkienova svijeta za potrebe tržišta. Zvučim kao marksist, ali odmaknut ću se od ekonomske problematike i preći na sadržaj.

Od kuda krenuti? Već imamo problematične tvrdnje u uvodu serije, u prvih nekoliko minuta. Radnja započinje govorom o zlom gospodaru Morgothu (Melkoru) koji je htio pokoriti svijet. Međutim, tko je točno bio Morgoth i zašto je to radio ne može se saznati iz uvoda.

Važnije je bilo govoriti o njegovom najjačem i najvjernijem sluzi Sauronu. Onome tko je preuzeto njegovu vojsku pa misteriozno nestao. Iz serije se ne može shvatiti je li nestao ili je pobijeđen u bitci, ali, opet, to nije ‘bitno’.

Ovakve pogrješke pune metafora i nedorečenosti mogu biti oproštene zbog autorskih prava, ali vidjeti vilenjakinju Galadriel kako plovi u Neumiruće zemlje i gledati kako skače preko palube je kod mene izazvalo smijeh i nevjericu. Što namjerava sada učiniti ta hrabra i brutalna ratnica koja jednim zamahom mača uspijeva ono što svi muškarci nikada neće moći, otplivati sve do Međuzemlja?

Vilenjakinja Galadriel predstavlja Tolkienovu idealiziranu viziju ženske ljepote i gracioznosti koja je bila podsvjesno ukorijenjena u njegovoj ljubavi prema Blaženoj Djevici Mariji, ali je u ovom serijalu Galadriel postala arogantna Amazonka opsjednuta osvetom. Postoji problem i u jezičnim konstrukcijama. Galadriel nekoliko puta, u iznimno dosadnim razgovorima (kao i nekoliko drugih likova), kaže „OK“.

Niti jedan lik iz Tolkienovih knjiga nije sačuvan netaknut, niti je sačuvan bilo koji od temeljnih odnosa. Povijest, geografija i zapleti izobličeni su do neprepoznatljivosti.

Sve ove pogrješke mogle bi se oprostiti uz saznanje da niti jedan tvorac ove serije nikada nije čitao Tolkienova djela. Ali ako su doista pročitali Silmarillion i Gospodara prstenova, u osnovi su krivo razumjeli Tolkienova djela.

Pomoću njihovih ruku Tolkienov svijet je uništen. U Prstenovima moći nema pobožnosti, zahvalnosti i poniznosti, nego se te vrijednosti priznaju kao nešto uzvišeno kako bi mogle biti odbačene. Zbog toga Vam ne preporučujem da potrošite dragocjeno vrijeme gledajući ovu sapunicu.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...