Petak, 19. travnja 2024.

Apel talijanskih biskupa protiv kulture smrti

Dana 21. rujna 2022. Talijanska biskupska konferencija dala je izjavu medijima u kojoj su pozvali na razotkrivanje kulture smrti u povodu 45. Nacionalnog dana života (5. veljače 2023.), a 16. studenog objavili su tekst o kulturi smrti.

U tekstu su se biskupi osvrnuli na misterij smrti koji plaši vjernike i nevjernike, napominjući kako iza kulture smrti stoje ogromni ekonomski interesi i ideologija koja se izdaje za razumnu i milosrdnu, ali ona to nije. Zato smo svjedoci da mnogi pojedinci ne mogu podnijeti bolest i patnju voljene osobe pa idu prema tome da voljenoj osobi olakšaju patnje eutanazijom ili potpomognutim samoubojstvom. Isto tako, sve češće pojedinci zbog depresije i bolesti žele okončati svoj život. U cijelom tom teškom procesu najviše profitiraju trgovci smrću, koji potiču da se kultura smrti širi i da zagađuje društvo.

Nasuprot kulturi smrti, biskupi pozivaju vjernike i nevjernike da odaberu drugi put, životni put ljubavi. Taj put uči svakog pojedinca da odabere služenje, dijalog, bliskost i poštovanje. Takav put potiče svakog muškarca i ženu da nove naraštaje odgajaju u zahvalnosti za dobiveni život i da imaju obavezu brižno ga njegovati.

Uostalom, biskupi se pitaju je li pokušaj rješenja problema u životu taj da ubijamo ljude? Jesu li mlade djevojke upozorene kakve posljedice na dušu i psihu ostavlja dobrovoljni prekid trudnoće? To su pitanja na koja se često ne mogu čuti odgovori jer je svijet prepun ideološke polarizacije, rasprava i nemogućnosti prepoznavanja onoga što je dragocjeno u životu. Jedno od pitanja koje sam sebi postavio čitajući ovaj dokument je sljedeće: kako pojedinci mogu biti sigurni da potpomognuto samoubojstvo ili eutanazija pokazuje istinsku i odgovornu ljubav prema onima koje šalju u smrt?

U zaključku teksta biskupi su naglasili da kultura smrti predstavlja zabrinjavajući problem, napose zbog napretka znanosti i tehnologije, što omogućuje čovječanstvu sve brže i masovnije manipuliranje životima pojedinaca. U ovakvom stanju društva smatram da smo izgubili sposobnost razumijevanja i suočavanja s boli (bilo fizičkom, psihičkom ili duhovnom) koju uostalom svakodnevno proživljavamo, a rješenje za životne probleme neće biti vlastito ili tuđe (samo)ubojstvo. Da bi se došlo do promjene stanja u kojem se društvo nalazi potrebno je promijeniti i redefinirati stanje u kojem se mi samo nalazimo.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...