Naslovnica Istaknuto KULTURA SMRTI: Francuski biskupi protive se novom zakonu o eutanaziji

KULTURA SMRTI: Francuski biskupi protive se novom zakonu o eutanaziji

0

U intervjuu za Le Parisien objavljenom u petak, predsjednik Francuske biskupske konferencije, mons. Éric de Moulins-Beaufort, zalaže se za „poboljšanje“ zakona Claeys-Leonetti, a ne za novi zakon koji odobrava aktivnu pomoć kod umiranja starih i nemoćnih.

Izjavljujući da Leonettijev zakon „još nije stvarno proveden“, nadbiskup Reimsa smatra da „netko može biti iznenađen da postoji potreba, čak i prije nego što se primijeni prvi zakon, pripremiti drugi“. Zakon Claeys-Leonetti donesen je 2016. te zabranjuje eutanaziju pacijenata na kraju života i traži se bolja kvaliteta palijativne skrbi. No isto tako potvrđuje pravo pacijenta da prekine sve zdravstvene tretmane i da može koristit sedativne lijekove do svoje smrti.

„Preći ćemo crvenu liniju ako glasamo za aktivnu pomoć kod umiranja, jer ćemo biti u društvu koje će si dati za pravo nekoga ubiti, što je vrlo ozbiljna stvar“, rekao je mons. Éric de Moulins-Beaufort za Le Parisien. Nadbiskup nastavlja kako treba „graditi društvo na činjenici da jedni drugima pomažemo živjeti, a ne umrijeti, što mi se čini ključnim izborom koje ima goleme posljedice za cijelo naše društvo“.

Izraz „aktivna pomoć pri umiranju“ obuhvaća pojmove eutanazije i potpomognutog samoubojstva, prema definiciji koju je dao Nacionalni savjetodavni etički odbor (CCNE) u mišljenju objavljenom u rujnu. Eutanazija je „čin s namjerom da se namjerno prekine život osobe koja boluje od teške i neizlječive bolesti, na njezin zahtjev, kako bi se okončala situacija koju smatra nepodnošljivom“, navodi se u objašnjenju Nacionalnog savjetodavnog etičkog odbora (CCNE). Dok se potpomognuto samoubojstvo sastoji u tome da „dajemo osobi sredstva da sama počini samoubojstvo“.

Oko eutanazije morat će se odlučiti na Convention citoyenne sur la fin de vie (Građanskoj konvenciji o kraju života). Odabir sudionika započet je 25. listopada, a trebao bi završiti početkom prosinca, prema Ekonomskom, socijalnom i ekološkom vijeću (CESE), savjetodavnoj skupštini predstavnika francuskog društva koja će svoje zaključke o eutanaziji donijeti do ožujka. Predsjednik Emmanuel Macron predviđa da će građani raditi zajedno bez stranačkih podjela kako bi došli do najboljeg rješenja za društvo.

Izvor

Exit mobile version