Utorak, 19. ožujka 2024.

Sud u Hong Kongu osudio kardinala Zena!

Kardinal Joseph Zen i petorica djelatnika nevladinog fonda ovog su petka proglašeni krivima jer nisu registrirali organizaciju kao udrugu, a optužnica je podignuta zbog toga što je organizacija pomagala u plaćanju pravnih troškova i liječenja prosvjednika u Hong Kongu. Umirovljeni biskup Hong Konga kažnjen je s kaznom od petsto dolara (što je oko četiri tisuće hongkonških dolara). Osim kardinala Zena i petero bivših djelatnika, sada nepostojećeg Fonda za humanitarnu pomoć 612, kažnjeno je istim iznosom.

Mons. Zen je rekao novinarima nakon presude 25. studenog: „Iako sam katolički biskup, nadam se da ovaj slučaj ne će biti povezan s našom slobodom vjeroispovijesti“. Suđenje mons. Zenu (koje je trajalo od rujna do studenog) bilo je usredotočeno na to je li bilo potrebno da se djelatnici Fonda za humanitarnu pomoć 612 prijave kao nevladina organizacija za razdoblje između 2019. i 2021.

Kardinalov odvjetnik Robert Pang ustvrdio je prošlog mjeseca na sudu da će izricanje „kaznenih sankcija predstavljati kršenje slobode udruživanja“. Sutkinja Ada Yim presudila je u petak da su kardinal i petorica djelatnika krivi za administrativni propust, ali ih nije osudila na maksimalnu kaznu (od tisuću dvjesto dolara) za prekršaj.

Margaret Ng, pravnica i upraviteljica nevladinog fonda koja je osuđena zajedno s mons. Zenom, rekla je novinarima ispred suda da je presuda značajna jer je to prvi put da je netko u Hong Kongu osuđen prema Uredbi o društvima zbog toga što nije registrirao nevladin fond kao udrugu.

Kardinal i ostali povjerenici fonda uhićeni su u svibnju zajedno s drugim demokratskim aktivistima u skladu sa strogim hongkonškim zakonom o nacionalnoj sigurnosti i ubrzo nakon toga pušteni uz jamčevinu. U novinama South China Morning Post izviješteno je da se presuda mons. Zenu može promatrati kao „uvertira u nove pravne probleme… dok policija nastavlja istraživati navodni tajni dogovor skupine sa stranim vladama“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...