Naslovnica Istaknuto Biskupija zabranila obilježavanje „Mjeseca ponosa“ u katoličkim školama

Biskupija zabranila obilježavanje „Mjeseca ponosa“ u katoličkim školama

0

Proslava takozvanog homoseksualnog „Mjeseca ponosa“ bit će zabranjena u svim katoličkim školama u biskupiji Nottingham prema novim smjernicama koje također suzbijaju promicanje rodne ideologije.

Učiteljima se savjetuje da ne slave homoseksualnost u lipnju, mjesecu u kojem Crkva tradicionalno slavi Presveto Srce Isusovo, jer „ne možemo slaviti stilove života koji su nespojivi s crkvenim naukom“.

„Ukratko, nije prikladno da naše škole slave Pride jer ne možemo podržati cijeli program“, kaže novi dokument od 40 stranica pod nazivom Precious in My Sight.

„Odobravanje samo jednog dijela moglo bi se smatrati nepoštenim i moglo bi dovesti do zabune. Umjesto toga moramo nastojati artikulirati one vrijednosti i načela s kojima se možemo složiti, te potvrditi katoličko učenje na drugačiji, jasan i pastoralno pozitivan način“.

Smjernice također zabranjuju djeci koja žele promijeniti spol inzistiranje na željenim zamjenicama u gotovo svim slučajevima. Inzistira se na bilježenju imena i biološkog spola pri rođenju djece koja se identificiraju kao suprotnog spola i uskraćuje im njihov preferirani izbor uniforme, pristup svlačionicama, tuševima i toaletima koje koristi suprotni spol.

Smjernice također zabranjuju sudjelovanje bioloških muškaraca, posebno u športskim natjecanjima za djevojke. Sve je potkrijepljeno pravnim savjetima i točno odražava dostupni zakon i smjernice nacionalne vlade.

U svom predgovoru, biskup Patrick McKinney od Nottinghama rekao je da se smjernice uvelike oslanjaju na Intricately Woven by the Lord, pastoralno razmišljanje o rodu koje su prošlog mjeseca objavili biskupi Engleske i Walesa. Međutim, on ide mnogo dalje od biskupskog dokumenta, jer „pokušava ponuditi daljnju pastoralnu i praktičnu potporu i smjernice za škole“, točku o kojoj je prethodna izjava potpuno šutjela.

Biskup McKinney rekao je: „Pratiti učenike koji sumnjaju u svoj spol složena je, ali bitna pastoralna dužnost kojoj škole naše biskupije posvećuju veliku pažnju“.

Biskupija Nottingham pokriva gotovo cijeli Nottinghamshire i Derbyshire kao i Lincolnshire, Leicestershire i Rutland. U biskupiji postoje 84 katoličke škole, od kojih su dvije samostalne, a ostale su organizirane u tri višeakademijska povjerenstva.

U svom pastoralnom promišljanju objavljenom prošli mjesec engleski i velški biskupi odbacili su rodnu ideologiju i rekli da joj se treba oduprijeti u svim katoličkim institucijama. U radu na 11 stranica stoji i da se Katolička Crkva odlučno protivi medicinskoj intervenciji za djecu koja žele promijeniti spol. Također je rečeno da se u crkvenim institucijama, a posebno u slučaju djece, također mora izbjegavati „društvena tranzicija“, u kojoj osoba živi u ulozi spola suprotnog vlastitom.

Tjednima ranije, Vatikanski dikasterij za nauk vjere također je izričito odbacio rodnu ideologiju. Vatikanski dokument pod nazivom Dignitas Infinita (O ljudskom dostojanstvu) kaže da rodna ideologija „predviđa društvo bez spolnih razlika, čime se eliminira antropološka osnova obitelji“.

Osudio je medicinske intervencije za promjenu spola kao protivne ljudskom dostojanstvu i rekao da „treba odbaciti sve pokušaje zamagljivanja pozivanja na neuklonjivu spolnu razliku između muškarca i žene“.

Jedan od završnih čina pontifikata pape Benedikta XVI. bilo je upozorenje na sve veću prijetnju rodne ideologije. Benedikt XVI. rekao je: „Očita je duboka laž ove teorije i antropološke revolucije sadržane u njoj“.

Izvor

Exit mobile version