Naslovnica Istaknuto U Burkini Faso otet i ubijen kateheta: Nastavlja se džihadistički teror

U Burkini Faso otet i ubijen kateheta: Nastavlja se džihadistički teror

0

Prema papinskoj udruzi Pomoć Crkvi u nevolji (ACNE), kateheta i nepoznati broj kršćana oteti su i ubijeni u Burkini Faso. Priopćili su to projektni partneri svjetske katoličke humanitarne organizacije. Do nasilja je došlo krajem prošlog tjedna u selu Saatenga u blizini glavnog grada provincije Fada N’Gourma, u istočnom dijelu zapadnoafričke zemlje. Prema lokalnim izvješćima, kršćane su oteli nepoznati počinitelji prije tjedan dana (u četvrtak) i pronašli ih mrtve sljedeći dan.

„Jako smo tužni zbog ovog novog čina nasilja“, objasnila je Maria Lozano iz ACN-a. Posebno su katehete u Burkini Faso na „prvoj crti“ i riskiraju svoje živote za ljude koji su im povjereni. U veljači ove godine kateheta je ubijen u biskupiji Dori dok je vodio nedjeljnu službu. Zbog prostranosti i loših prometnica svećenici ne mogu redovito obilaziti sva mjesta u svojim župama. Katehete su, stoga, uglavnom odgovorni za pastoral zajednica.

Prema ACN-u, Burkina Faso je od kraja 2015. glavno poprište džihadističkog terora u regiji Sahel. Mnogi civili i vojnici ubijeni su u napadima islamističkih skupina na sjeveru i istoku zemlje. Prema podacima UN-a, više od dva milijuna ljudi izbjeglo je s ovih područja. Napadi na kršćane, koji čine oko četvrtinu od gotovo 23 milijuna stanovnika zemlje, također su intenzivirani već otprilike četiri godine.

Izvor

Exit mobile version