Naslovnica Istaknuto Čileanski biskupi protive se predsjednikovom zagovaranju pobačaja i eutanazije

Čileanski biskupi protive se predsjednikovom zagovaranju pobačaja i eutanazije

0

Čileanska biskupska konferencija objavila je priopćenje reagirajući na najavu predsjednika Gabriela Borića da će se zalagati za legalizaciju pobačaja i eutanazije.

U predsjednikovom obraćanju 1. lipnja na otvaranju Kongresa zemlje, najavio je da će krajem godine predstaviti nacrt zakona za legalizaciju pobačaja. Borić je pozvao na „demokratsku raspravu o seksualnim i reproduktivnim pravima“.

Objava, koja je bila iznenađujuća jer je vlada rekla da neće ići naprijed po tom pitanju tijekom 2024., izazvala je komešanje i neki prisutni zastupnici napustili su Kongres u znak protesta. Čileanski predsjednik također je najavio da će prioritet dati prijedlogu zakona o eutanaziji i palijativnoj skrbi koji je trenutno pred Senatom.

„Dugujemo odgovor onima koji boluju od neizlječivih terminalnih bolesti koje podrazumijevaju uznapredovali i ireverzibilni pad sposobnosti, s dugotrajnom i nepodnošljivom tjelesnom patnjom koja se ne može ublažiti, a koju pacijent ili bolesnica smatraju neprihvatljivim“, rekao je Borić, ustvrdivši da je donošenje ovoga zakona „čin empatije, odgovornosti i poštovanja“.

Čile je 2017. donio zakon koji regulira dekriminalizaciju pobačaja po tri temelja: opasnost po život žene, neodrživost fetusa i silovanje. S druge strane, eutanazija je u Čileu potpuno zabranjena.

Stalni odbor Čileanske biskupske konferencije žalio se na ove inicijative „koje napadaju svetu i nepovrjedivu vrijednost ljudskoga života“ i pozvao na „promicanje i obranu života za zajedničku budućnost kao zemlje“.

Što se tiče pobačaja, citirajući travanjski dokument Dignitas Infinita Dikasterija za nauk vjere, prelati su ustvrdili da je „pobačaj namjerna i izravna eliminacija ljudskog bića u početnoj fazi njegova postojanja“ te da je „ljudsko biće uvijek sveto i nepovrjedivo, u svakoj situaciji i na svakom stupnju svoga razvoja“.

„Ne može se održati pravo na slobodno i autonomno odlučivanje o vlastitome tijelu, zaboravljajući i prešućujući da u trudnoj ženi postoji drugo tijelo, još jedno jedinstveno i neponovljivo ljudsko biće, čiju egzistenciju treba zaštititi upravo zbog njenoga ljudskog stanja“, istaknuli su biskupi.

Što se tiče eutanazije, tvrdili su da „ljudski život, čak i u svom bolnom stanju“, posjeduje „dostojanstvo koje se uvijek mora poštivati“.

Biskupi su poručili da se obrana ljudskih prava koju predlaže Borić ne može ostvariti „ako zaboravimo prava najranjivijih i najkrhkijih“.

„Promičimo ljudska prava, branimo živote onih koji će se tek roditi!“, zaključili su.

Izvor

Exit mobile version