Naslovnica Istaknuto Kolumbijski biskup upozorava da je propadanje društva ukorijenjeno u slabljenju obitelji

Kolumbijski biskup upozorava da je propadanje društva ukorijenjeno u slabljenju obitelji

0

Pogoršanje koje je vidljivo u društvu posljedica je ideologija koje slabe obitelj  – instituciju kojoj je Bog povjerio zaštitu života, kaže biskup Cúcute u Kolumbiji, José Libardo Garcés.

U najnovijem uvodniku biskupijskih novina La Verdad (Istina), prelat je pozvao kršćane na razmišljanje o obitelji i životu „kako bi postali svjesni Božjeg poziva svakom domu da brani, štiti i čuva ljudski život kao bitan temelj za formiranje osobe i društva na krjepostima Evanđelja koje ujedno ima svoj temelj u sakramentu ženidbe“.

„Svjedoci smo kako društvo propada u mnogim aspektima“, istaknuo je, „a to svoje korijene ima u propadanju obiteljskoga života, što proizlazi iz različitih ideologija i načina poimanja braka i obitelji koja je Bogu okrenula leđa.“

Biskup Cúcute, biskupije koja graniči s Venezuelom, primijetio je da je stalni Božji poziv „graditi obiteljski život na čvrstoj stijeni Isusa Krista“ i primiti od njega snagu da se suoči s izazovima i zadaćama misije primljene od Boga da zaštiti ljudski život u svim njegovim fazama.

Libardo je rekao da je obrana života od strane Katoličke Crkve „u suprotnosti s ideologijama koje pobačaj, eutanaziju i druge napade na život i dostojanstvo ljudske osobe predstavljaju kao normu ponašanja“.

„Suočeni s ovim, moramo ojačati obitelj koja štiti život kao besplatni dar od Boga“, rekao je.

„Kršćanska obitelj postaje čvrsta stijena na kojoj se gradi društvo“, objasnio je biskup, „jer u njoj učimo zdrav odnos između oca, majke, supružnika, djece i braće i sestara, kako bismo izašli u društvo, kako bismo stvorili zdrave međuljudske odnose na temelju evanđeoskih vrijednosti.“

Vezano uz bol i tjeskobu koja se može doživjeti u domu, biskup je pojasnio da je „križ dio ljudskog života, ali i obiteljskoga života“, zbog čega je pozvao vjernike da uče od Djevice Marije, „da budu uz nju do križa Gospodnjega, ponekad u boli, ali stoji ondje i s nadom u Isusa, koji ne razočara“.

Biskup je istaknuo one kršćanske bračne parove koji su ustrajali u svojoj vjernoj ljubavi, „sa sigurnošću da je Gospodin uvijek prisutan svaki dan do kraja njihova života“.

Biskup je pozvao obitelji „da svaki dan nađu nekoliko minuta za zajedničko druženje pred Gospodinom“ te da „osobni i obiteljski život stave pod zaštitu i okrilje Blažene Djevice Marije i slavnog patrijarha sv. Josipa, kako bi zajedno kod kuće mogli dati ispovijed vjere objavljujući: ‘Ti si Krist’“.

Izvor

Exit mobile version