Naslovnica Istaknuto Pravoslavci traže kardinala Fernándeza pojašnjenje u vezi s deklaracijom „Fiducia supplicans“

Pravoslavci traže kardinala Fernándeza pojašnjenje u vezi s deklaracijom „Fiducia supplicans“

0

Sveta stolica ima ozbiljnih poteškoća u ekumenskim odnosima s pravoslavnim svijetom. Sve zbog doktrinarne deklaracije Fiducia supplicans o blagoslovu istospolnih i neregularnih parova. Kako kaže prefekt Papinskog vijeća za jedinstvo, kardinal Kurt Kocha, Vatikan dosad nije pokazao volju razjasniti pravoslavne dvojbe.

Deklaracija Fiducia supplicans objavljena je 18. prosinca 2023. Njezino objavljivanje ne samo da je izazvalo snažnu reakciju unutar same Katoličke Crkve, stvarajući protivljenje lokalnih Crkava u Africi i dijelovima Europe, nego su i pravoslavci također bili vrlo kritični prema njoj. Kopti u Egiptu odlučili su jednostavno prekinuti dijalog s Katoličkom Crkvom; pravoslavni su kršćani iz Rusije pak izjavili da se deklaracija čini protivnom neosporivoj kršćanskoj tradiciji i da vrlo negativno utječe na mogućnost daljnjega dijaloga.

Dio pravoslavnog svijeta želi razjasniti poteškoće i očekuje daljnji korak kardinala Victora Manuela Fernándeza. Kardinal Kurt Koch, prefekt Papinskog vijeća za jedinstvo koje se bavi ekumenizmom, nedavno je sudjelovao na plenarnom sastanku službene skupine za dijalog Rimske Crkve i istočnog pravoslavlja. Stoga je zamolio kardinala Fernándeza da odgovori na pravoslavne sumnje izražene u pogledu doktrinarne deklaracije Fiducia supplicans te ga je pozvao i na sastanak odbora. Međutim, kardinal Fernández nije se pojavio na sastanku, objasnivši da se u isto vrijeme održava plenarni sastanak u njegovom Dikasteriju. Fernández je tek kasnije poslao pisani odgovor, ali je pravoslavna strana zaključila da to nije valjano objašnjenje. Kardinal Koch je, kako je rekao u intervjuu dnevniku Die Tagespost, zatražio od Fernándeza još jedan odgovor…

Fiducia supplicans također je imala vrlo negativan utjecaj na dijalog s pentekostnim i islamskim zajednicama u Africi. Po mišljenju nekih afričkih dužnosnika, ova deklaracija može čak potkopati vjerodostojnost Crkve, jer oni izvan nje počinju vjerovati da katoličanstvo odstupa od prirodnog zakona – a takvo uvjerenje učvršćuje njihovu odluku da se drže podalje od Crkve.

Izvor

Exit mobile version