Naslovnica Istaknuto Ateistički savjetnik Svjetskog ekonomskog foruma: „Cenzura društvenih medija potrebna je za kontrolu...

Ateistički savjetnik Svjetskog ekonomskog foruma: „Cenzura društvenih medija potrebna je za kontrolu umjetne inteligencije“

0

Viši savjetnik Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) Yuval Noah Harari nedavno je na CNN-u zagovarao cenzuru govora na društvenim mrežama pod izlikom regulacije umjetne inteligencije.

Na pitanje Fareeda Zakarije s CNN-a zahtijevaju li tvrtke društvenih medija „značajnu regulaciju“ kako bi obuzdale navodno lažne narative i „dezinformacije“, Harari je odgovorio: „Da, potrebna nam je regulacija. No ovdje se ne radi o povrjedi slobode govora ljudskih bića. Radi se o reguliranju algoritama i botova. Sloboda govora je ljudsko pravo. Nije u pravu bot.“

„Odgovornost je ljudi koji vode velike medijske tvrtke da naprave prava ulaganja“, rekao je Harari. „Problem nije sloboda govora. Problem je što postoje algoritmi na Twitteru, Facebooku i tako dalje koji namjerno promoviraju informacije koje zaokupljaju našu pozornost čak i ako nisu istinite.“

Harari vjeruje da su algoritmi jedan od načina na koji umjetna inteligencija pojačava takve „neistine“ na internetu, a također je tvrdio da je umjetna inteligencija „sposobna sama kreirati sadržaj“, pa čak i da bi mogla „izbjeći našoj kontroli“, zanemarujući činjenicu da je umjetna inteligencija generirani sadržaj poput algoritama koji je u konačnici proizvod ljudskog programiranja.

To znači da je, suprotno njegovoj tvrdnji, Harari zapravo zainteresiran za obuzdavanje govora pojedinaca koji bi mogli koristiti AI kao alat za komuniciranje takvog govora. U prilog svojoj tvrdnji kako želi samo regulaciju botova, a ne ljudskih bića, Harari je rekao Zakariji da umjetna inteligencija „nije alat“, već „agent“.

Primjer sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom koji bi Harari i Zakaria mogli smatrati „dezinformacijom“, ali koji je u velikoj većini prepoznat kao satira koju je stvorio pojedinac uz pomoć umjetne inteligencije, je audio montaža Kamale Harris koju je retvitao Elon Musk na X-u koji je napada kao predsjedničku kandidatkinju. Kao odgovor, krajnje ljevičarski guverner Kalifornije Gavin Newsom ubrzo je obećao da će glasovnu manipulaciju AI učiniti nezakonitom u svojoj državi.

Unatoč kritici uloge umjetne inteligencije u takozvanim „dezinformacijama“, Harari, ateistički Židov i transhumanistički filozof, pohvalio je umjetnu inteligenciju zbog njene sposobnosti da potencijalno stvori novu religiju koju bi on smatrao „zapravo ispravnom“.

„Razmislite samo o religiji čiju je svetu knjigu napisala umjetna inteligencija. To bi mogla biti stvarnost za nekoliko godina“, rekao je Harari razgovarajući s portugalsko-američkim novinarom Pedrom Pintom prošle godine u Lisabonu. Transhumanist se rugao ideji da je Biblija, koju su sastavili katolički biskupi pod božanskim vodstvom na Rimskom saboru 382. godine, „potekla od neke nadljudske inteligencije“.

Harari ima niz bizarnih pogleda koji napadaju temeljna načela kršćanstva. Posljednjih godina rekao je da su Homo sapiensi „post-istinite vrste“. Također je primijetio da „ljudi“ više nisu „misteriozne duše“, već samo „životinje koje se mogu hakirati“.

Izvor

Exit mobile version