Naslovnica Istaknuto Jedan od tvoraca Amazonove woke verzije „Gospodara prstenova“ kaže da Tolkienovo remek-djelo...

Jedan od tvoraca Amazonove woke verzije „Gospodara prstenova“ kaže da Tolkienovo remek-djelo govori o „klimatskim promjenama“

0

Patrick McKay, jedan od tvoraca Amazonove woke serije „Prstenovi moći“, usporedio je uništenje patuljastog grada Khazad-dûma s klimatskim promjenama, piše Hollywood Reporter.

Producenti su odlučili učiniti pad kraljevstva patuljaka i Khazad-dûma (koji se također naziva Moria) dugotrajnijim događajem. Borba oko podzemnog grada odvijat će se od druge sezone – koja je upravo završila – do treće sezone. U Tolkienovim izvornim djelima, pad grada nije opisivan tijekom dugog vremenskog razdoblja, samo se kaže da je pao u ruke monstruoznog zmaja poznatog kao Balrog čiji je vatreni gnjev natjerao patuljke da pobjegnu iz svog velikog grada.

McKaya su pitali kako njegova serija tretira pad Khazad-dûma, a on je inzistirao na tome da njegov tretman priče ima paralele s globalnim zagrijavanjem.

„Ovo je povezano s pitanjem kako društva propadaju. Obično je to postupno i onda samo odjednom“, uzviknuo je. „Ako klimatske promjene želite koristiti kao metaforu, klimatske promjene nisu događaj. Klimatske promjene su proces koji teče i uvijek ide u mračnom smjeru.“

„Mislim da kraljevstvo tako veliko i moćno kao što je Khazad-dûm ne pada u trenutku“, rekao je objašnjavajući svoju odluku da odstupi od Tolkienovih izvornih priča.

Za razliku od McKayeve vizije, u Tolkienovom Dodatku A Gospodaru prstenova, pad Khazad-dûma nije opisan kao da su trebale godine ili desetljeća. Tolkien je rekao da je grad napušten otprilike godinu dana nakon što se zastrašujući i moćni Balrog digao da uništi grad.

McKayeva probuđena odluka o padu Khazad-dûma predstavlja veliko odstupanje od izvornog materijala. U stvarnim Tolkienovim pričama, Khazad-dûm je brzo pao, stoga nema mjesta za nikakve usporedbe s „klimatskim promjenama“.

Sve je to samo još jedan tužan primjer probuđene agende koja je ukovana u klasičnu priču.

Na žalost, ovo nije prvi put da Amazon Prime to čini. Cijela je produkcija bila prepuna govora o problemima „različitosti“ i „rase“. A do kraja prve sezone ova produkcija vrijedna milijarde dolara izgubila je 63 posto publike. I, što nije iznenađujuće, doživjela je sličan nagli pad nakon druge sezone.

Izvor

Exit mobile version