Naslovnica Istaknuto Preminuo je kardinal George Pell

Preminuo je kardinal George Pell

0

Kardinal George Pell, umirovljeni prefekt vatikanskog Tajništva za ekonomiju, preminuo je u utorak u 81. godini života. Australski prelat doživio je srčani zastoj i preminuo je u 20.50, a informaciju je potvrdila njegova tajnica za EWTN. Mons. Pell je godinama služio kao nadbiskup Melbournea, a zatim Sydneya prije nego što ga je papa Franjo 2014. imenovao prefektom Tajništva za ekonomiju.

Mons. George Pell rođen je 8. lipnja 1941. u Ballaratu, gradu u saveznoj državi Victoriji, od oca rođenog u Engleskoj i pobožne majke katolkinje irskog podrijetla. Mons. Pell zaređen je za svećenika 1966., a 1987. imenovan je pomoćnim biskupom Melbournea. Devet godina kasnije imenovan je nadbiskupom Melbournea.

Kasnije će biti imenovan nadbiskupom Sydneya (2001.), gdje je služio sve dok ga papa Franjo nije pozvao u Rim da preuzme odgovornost za novoosnovano Tajništvo za ekonomiju i da predvodi napore u reformi vatikanskih financijskih poslova.

Kardinal Pell je 2017. napustio Rim kako bi obranio svoju nevinost od optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnika u Australiji. Dok je bio u samici, kardinal Pell je pisao zatvorski dnevnik, iz kojeg se saznaje da nije mogao služiti sv. misu u zatvoru jer mu nije bio dopušteno da koristi vino. Nakon 404 dana u zatvoru konačno je oslobođen 2020., a koncem rujna se vratio u vječni grad.

U lipnju 2021. kardinal Pell je napunio osamdesetu godinu života, čime je izgubio pravo glasa u budućoj papinskoj konklavi, a nedavno je osvrćući se na razdoblje boravka u zatvoru rekao sljedeće: „Slušao sam mnoge protestantske propovjednike i još više sam postao svjestan središnjeg značaja liturgijskog slavlja… Ono uključuje cijelu našu osobu. Potrebna je vjera da bi se liturgija prakticirala”, rekao je kardinal Pell.

Izvor

Exit mobile version