Naslovnica Istaknuto Ovaj svećenik okupljao je milijune na javnim molitvama krunice

Ovaj svećenik okupljao je milijune na javnim molitvama krunice

0

Život Patricka Peytona, poznatijeg kao „svećenika krunice“, prožet je brojnim poteškoćama, ali isto tako i brojnim apostolskim pothvatima tijekom kojih je činio sve na veću slavu Božju. „Svećenik krunice“ rođen je 1909. godine u Irskoj, ali se zbog ekonomske situacije doselio u SAD 1928. godine.

U Americi je osjetio Božji poziv i stupio, nakon što je naknadno završio srednju školu, u bogosloviju. Tijekom filozofsko-teološkog studija obolio je od tuberkuloze koja je brzo napredovala, ali je prihvativši savjet s. Nellie započeo moliti devetnicu Blaženoj Djevici Mariji – duhovno ga je pratila obitelj koja je redovito molila krunicu za njegovo ozdravljenje.

Peytonova bolest se ubrzo nakon toga potpuno povukla, a čudesno izlječenje predstavljao je poticaj da se nakon svećeničkog ređenja (1941. godine) posveti promicanju molitve krunice, posebice u obiteljima. Bio je jedan od prvih svećenika koji se još u 1940-ima služio radijom i televizijom radi promicanja obiteljske molitve, a u tom apostolatu surađivao je i s mnogim hollywoodskim zvijezdama.

Organizirao je 260 masovnih skupova molitve krunice u kojima su sudjelovali milijuni molitelja u nekoliko desetaka zemalja. Brojke koje se mogu pronaći na internetskoj stranici posvećenoj ovom „svećeniku krunice“ nevjerojatne su, iz današnje perspektive gotovo nezamislive. U Kaliforniji je 1961. godine na jednom molitvenom skupu bilo pola milijuna molitelja, a u Južnoj Americi je na molitvenim skupovima u Kolumbiji i Brazilu (Rio de Janeiro i Sao Paulo) bilo više od milijun molitelja. Niti Europa tada nije zaostajala, u Engleskoj je na jednom molitvenom skupu bilo više od osamsto tisuća molitelja, a u Španjolskoj skoro dva i pol milijuna molitelja!

Izmoren radom za spas duša, o. Peyton preminuo je 3. lipnja 1992. u San Pedru, u Kaliforniji, držeći u rukama svoj najdraži predmet – krunicu. Njegove posljednje riječi bile su: „Marijo, moja Majko, moja Kraljice!“. Nakon što je odobren dekret o njegovim herojskim krepostima, sada se traži priznanje čuda po njegovu zagovoru da bi se mogao proglasiti blaženim.

Pogledajte video zapis koji prikazuje život o. Peytona.

Exit mobile version