Naslovnica Istaknuto JESTE LI SPREMNI NA SMRT? O pouzdanju, koje moramo imati u zaštitu...

JESTE LI SPREMNI NA SMRT? O pouzdanju, koje moramo imati u zaštitu Presvete Marije

0

9. O pouzdanju, koje moramo imati u zaštitu Presvete Marije

1. Koliko moramo biti zahvalni milosrđu Božjemu, što nam je dalo Mariju za odvjetnicu, koja nam svojim molitvama može isprositi sve milosti koje želimo. Grješnici, braćo moja, ako smo krivi pred božanskim sudom i već radi naših grijeha osuđeni za Pakao, ne gubimo se, nego utecimo se ovoj božanskoj Majci, stavimo se pod njezinu zaštitu i ona će nas spasiti. Traži se dobra volja, za promijeniti življenje u bolje: dobre i čiste namjere, te pouzdanje u Mariju i jamačno ćemo se spasiti. A to, jer je Marija odvjetnica moguća; odvjetnica milostiva; odvjetnica koja vruće želi da nas sve spasi.

Najprije promislimo da je Marija odvjetnica moguća, koja može sve učiniti kod božanskog sudca, za korist svojih štovatelja. Ovo je osobita povlastica, koju joj je njezin Sin dao. Veli Gerson, da što god Blaž. Djevica Marija od Boga zamoli, to ona dobiva; i kao Kraljica šalje anđele da opominju čiste, rasvjetljuju i usavršavaju njezine sluge i službenice: Zato Crkva, da nas potakne na štovanje i pouzdanje prema ovoj odvjetnici, hoće da ju zovemo mogućom Kraljicom: Kraljice moguća, moli za nas. A zašto je Marijin zagovor tako jak? Zato, jer je Ona Majka Božja. Marijine molitve, budući je Ona Majka, imaju neku zapovijed kod Boga; zato nije moguće da ju Bog ne usliša, kad Ona moli. Govori sveti Grgur, nikomedijanski nadbiskup, budući je Marija rodila Isusa na ovaj svijet, stoga je On na neki način zadužen uslišavati njezine molitve. Zato veli sv. Metod mučenik: Veseli se, veseli se, o Marijo da imaš dužnika onog Sina, kojemu mi dugujemo sve što imamo; jer što god imamo, to smo od Njega primili na dar. Zatim govoraše Kuzma Jerozilimitanski, da je Marijina pomoć svemoguća. Da, svemoguća, to tvrdi i sveti Rikard, jer je pravedno da Majka bude dionica moći svog Sina, Sin dakle svemoguć, dolazi zasigurno je i svoju Majku učinio svemogućom. Sin je svemoguć po naravi, a Majka je svemogućom postala po milosti; to će reći, da ona svojim molitvama dobiva sve što hoće i što zamoli. Sveta Birgja ču jednom gdje se Isus s Marijom razgovara i reče joj: Moli Me što hoćeš, tvoje molitve ne mogu ostati neuslišane; jer ni Ti meni nisi ništa zanijekala na zemlji, neću ništa zanijekati ni ja tebi na nebu.

Jednom riječju, nema nikoga, makar bio najzločestiji, da ga Marija svojim zagovorom ne bi mogla spasiti. O Majko Božja, tvojoj moći ne može se ništa oprijeti, kad već tvoj Stvoritelj tvoju slavu drži i cijeni kao i svoju.

Molitva: Draga moja Kraljice i Majko, reći ću li sa sv. Germanom. Ti si svemoguća za grješnika spasili i ne trebaš druge preporuke kod Doga, jer si Majka pravog života. Dakle, Gospo moja, ako se utečem pod tvoju obranu, svi grijesi neće moć učiniti da izgubim ufanje mog spasa. Ti sa svojim molitva ma dobivaš sve što hoćeš; ako se dakle izmoliš za me, zauvijek ću se spasiti. Moli dakle za me nevoljnika, o velika Majko Božja, jer te tvoj ljubazni Sin uslišava i daje ti sve, što zamoliš. Grješnik sam, istina je, ali ću se popraviti i dičim se, da sam tvoj osobiti sluga. Istina da nisam zaslužio tvoje obrane, ali znam, da ti nisi do sad nikog zapustila, koji je u te stavio svoje pouzdanje. Ti možeš i hoćeš spasiti me i u tebe se samu uzdam. Dok bijah izgubljen i ne mišljah na te, ti si na me mislila i isprosila mi milost, da te dozovem, koliko više sad se mogu uzdati u tvoje milosrđe, kad sam odlučio služiti Tebi, Tebi se preporučujem, i u Te se uzdam! O, Marijo, moli za me, i daj da se posvetim. Isprosi mi svetu ustrajnost, isprosi mi veliku ljubav prema tvom Sinu i prema Tebi, toliko ljubazna moja Majko. Ljubim te, Kraljice moja i uzdam se, da ću te zauvijek ljubiti. Ljubi me još i ti i svojom ljubavlju promijeni moje srce, da od grješnika postanem svetim.

Vigilare.info svake nedjelje donosi jedno razmatranje crkvenog naučitelja sv. Alfonza Liguorija koji je u 18. stoljeću napisao knjigu pod naslovom „Priprava za smrt, razmatranja o vječnim istinama“. Tekstove uzimamo iz prijevoda fra Ambra Miletića iz 1906. godine, koji je 2007. godine izdao nakladnik „Sav Tvoj“, a Vigilare.info je napravio minimalnu redakciju.

Exit mobile version