Naslovnica Istaknuto Kardinal Parolin: Vatikan ponovno želi produljiti sporazum s Kinom

Kardinal Parolin: Vatikan ponovno želi produljiti sporazum s Kinom

0

Sveta Stolica ove jeseni namjerava obnoviti sporazum s Kinom o imenovanju biskupa, odgovorio je kardinal Pietro Parolin na upit LifeSiteNewsa.

Odgovarajući na pitanje LifeSiteNewsa, vatikanski državni tajnik rekao je da se Sveta Stolica nada obnovi sporazuma s Kinom. „O ovoj temi vodimo i dijalog s našim kineskim sugovornicima“, rekao je najbliži suradnik Svetoga Oca. Može se očekivati ​​da će se to dogoditi treći put u rujnu ili listopadu ove godine. Prema implicitnom sporazumu, Vatikan priznaje Crkvu u Kini koju je odobrila država i dopušta Komunističkoj partiji Kine (KPK) da imenuje biskupe. Papa zadržava pravo veta, iako KPK u praksi kontrolira nominacije.

U srpnju 2023. kardinal Parolin branio je tajnu prirodu sporazuma, prvi put sklopljenog 2018., navodeći da je „tekst povjerljiv jer još nije konačno odobren“. Istaknuo je kako ona pretpostavlja načelo konsenzusa o biskupima, a sklopljena je zahvaljujući povjerenju u mudrost i dobru volju svih. Državni tajnik Svete Stolice branio je sporazum kao nužno sredstvo dijaloga s komunističkim vlastima u Kini u sklopu svojih komentara prošlog srpnja.

U pismu kineskim katolicima iz 2018. o sporazumu, papa Franjo ga je opisao kao otvaranje  „novog poglavlja za Katoličku Crkvu u Kini“. Međutim, katolički kler, zagovornici slobode i kineski stručnjaci uvelike kritiziraju dogovor. Umirovljeni hongkonški biskup kardinal Joseph Zen Ze-kiun nazvao je to  „nevjerojatnom izdajom“. Kineske komunističke vlasti nastavljaju progon katolika koji se nisu priključili strukturama tzv. „Domoljubne crkve“.

Izvor

Exit mobile version