Naslovnica Katolibanstvo Biskupi se suprotstavljaju nastojanjima fragmentacije doktrine na vatikanskoj Sinodi

Biskupi se suprotstavljaju nastojanjima fragmentacije doktrine na vatikanskoj Sinodi

0

Brojni biskupi počeli su se protiviti nastojanju da se lokalnim crkvenim tijelima dodijeli autoritet nad doktrinom, upozoravajući da bi to dovelo do cijepanja crkvenog učenja.

Pod zastavom „decentralizacije“, koordinirani kontingent unutar trenutne vatikanske Sinode o sinodalnosti pokušava lokalnim biskupskim konferencijama dati ovlasti da odlučuju o doktrinarnim pitanjima unutar svojih područja.

Kritičari su primijetili da bi takav pomak prema federalizaciji otvorio vrata apsurdnim situacijama u kojima bi se katolički moralni nauk razlikovao od mjesta do mjesta, a ista bi se radnja – recimo sodomitski seks – smatrala grješnom na jednom teritoriju, a savršeno u redu na drugom.

Radni dokument Sinode, koji je izradio odbor prije sastanka u Vatikanu, predložio je priznavanje biskupskih konferencija „kao crkvenih subjekata obdarenih doktrinarnim autoritetom, koji pretpostavljaju socio-kulturnu raznolikost unutar okvira višestrane Crkve“.

Sudionici Sinode govorili su pod uvjetom anonimnosti, s obzirom na stroga pravila povjerljivosti skupštine, ali jedan je izjavio da je protivljenje prijedlogu bilo „ogromno“.

„Većina je jasno protiv”, rekao je delegat.

Prema njemačkim katoličkim medijima, drugi član Sinode javno je izjavio da rascjepkana vjera „znači rascjepkanu Crkvu!“

Bivši predsjednik Odbora američkih biskupa za doktrinu, biskup Kevin C. Rhoades iz Fort Wayne-South Benda, rekao je prošli tjedan da bi dopuštanje različitim biskupskim konferencijama da podučavaju različite doktrine „bilo katastrofalno“.

„Fragmentacija u pitanjima vjere i morala bila bi stvarno protiv volje našeg Gospodina i stvarno bi naštetila našoj misiji, posebno našoj misiji evangelizacije u podijeljenom svijetu“, rekao je biskup Rhoades. „Trebali bismo biti znak jedinstva u podijeljenom svijetu.“

Prema službenom vatikanskom učenju o tome, nauk Crkve je univerzalan i ne bi se trebao razlikovati od mjesta do mjesta.

„Budući da je nauk vjere opće dobro cijele Crkve i spona njezina zajedništva, biskupi, okupljeni u Biskupskoj konferenciji, moraju posebno paziti na nasljedovanje učiteljstva sveopće Crkve i na vrijeme ga prenijeti narodu“, stoji u vatikanskom tekstu iz 1998. pod naslovom Apostolos Suos, koji je napisan posebno kako bi se pozabavio ovom temom.

Njemački prelat, biskup Stefan Oster iz Passaua, također je upozorio da neki u njemačkoj Crkvi žele „regionalizirati“ doktrinu, posebno u pogledu rodnih pitanja i seksualnog morala.

Iako mogu postojati regionalne razlike u pastoralnom pristupu, isto ne vrijedi za crkveni nauk, rekao je.

Slično je nadbiskup Sydneya Anthony Fisher iz Sydneya primijetio da Crkva „ne može naučavati različiti katolicizam u različitim zemljama“.

„Možemo li, na primjer, zamisliti Crkvu u kojoj imate ređenje žena u nekim zemljama, ali ne i u drugim zemljama, ili imate sodomitske brakove u nekim zemljama, ali ne i u drugim, ili imate arijansku kristologiju u nekim zemljama, a nicejsku kristologiju u drugima?“, upitao je nadbiskup.

Izvor

Exit mobile version