Četvrtak, 28. rujna 2023.

Zašto je alternativna desnica nespojiva s kršćanstvom?

Alternativna desnica (ili alt-right u anglosaksonskom govornom području) predstavlja pokret desnije desnice (neke ideološke teze unutar pokreta podsjećaju na nacionalsocijalizam i fašizam – ovdje treba raditi distinkciju) koji se razvio u Sjedinjenim Američkim Državama, napose unutar Republikanske stranke (tj. njezinog ogranka Tea Party). Riječ je o pokretu koji je posebnu snagu dobio 2008. nakon velike gospodarske krize i kraha Wall Streeta.

Pripadnici alt-right pokreta u Sjedinjenim Američkim Državama se razlikuju u određenim gospodarskim i kulturnim idejama od programa koje stranke desnije desnice zastupaju u Europi jer su ekonomski puno snažniji i prisutniji u medijima (jedan od primjera je internetski portal „Breitbart“).

Što to se tiče samog ideološkog programa alt-right pokreta, može se istaknuti kako se spajaju određeni elementi lijevih i desnih politika (preuzimaju primjerice Gramscijevu tezu o „kulturnoj hegemoniji“ i pokušavaju širiti preko medija svoje ekstremne stavove). Isto tako preuzimaju marksistička tezu o sukobu između „povlaštenog establišmenta“ i radničke klase, što im postaje geslo borbe za „zaboravljene“, a pripadnici pokreta u konačnici žele doprinijeti „društvenoj pravdi“. Pokret nije jedinstven te postoje različita tumačenja što se tiče rasnih, rodnih i seksualnih različitosti.

Religijski promatrano pokret je u većoj mjeri sekularan, a u manjoj mjeri promiče poganske stavove. Iako unutar pokreta postoje takozvani „kulturni kršćani“, oni su zapravo manjina koju alt-right koristi kako bi pridobio što veći broj konzervativnih kršćana radi širenje svojih ideja. Osim protivljenja lijevim političkih opcijama, kod alt-right pokreta postoji želja za borbom protiv neoliberalizma i političke korektnosti jer smatraju da takvim idejama nestaju osnove državnosti (kao nacionalne granice i kulturna jedinstvenost).

Jedan od ideoloških predstavnika alt-right pokreta je Steve Bannon koji je uspio preko portala „Breitbart“ i kao voditelj izborne kampanje pomoći D. Trumpu da dobije izbore 2016., iako su sve ankete predviđale da će Hilary Clinton osvojiti izbore. Kasnije će Bannonovo imenovanje kao savjetnika predsjednika Trumpa pokazati koje ideološke, kulturne i gospodarske namjere ima alt-right pokret.

Jedna od odluka kojom je rukovodio Bannon za vrijeme boravka u Bijeloj kući je bila gradnja zida prema Meksiku, koja je dala samo djelomičnih rezultata jer se populacija Hispanoamerikanaca i dalje povećava (kao sredstvo imigracije u Sjedinjene Države koriste zračne luke) ili odluka o zabrani ulaska muslimana u zemlju, dok su u isto vrijeme same Sjedinjene Države potrošile trilijune ratujući u Iraku i Afganistanu. Na gospodarskom planu za vrijeme D. Trumpa ostvaren je gospodarski rast, ali samo u određenim sektorima, i COVID kriza je pokazala kako su krhke reforme republikanci proveli.

No zašto je program alternative desnice nespojiv s kršćanstvom? Prije svega jer programi alt-right pokreta promiče eugeniku, pobačaj, gnostički poganizam i određene identitetske politike koje su nespojive s kršćanstvom. Rasizam nisam naveo kao dio programa, jer za razliku od europskih pokreta kao „Nouvelle Droit“, u američkoj inačici postoji želja od ideologa pokreta kao Steve Bannon da Republikanska stranka, zapravo postane radnička partija koja će ujediniti hispanoameričku, afroameričku i bjelačku srednju klasu protiv demokratskog establišmenta. Iako ekonomske ideje o ujedinjenju zvuče plemenito, ne smije se zaboraviti što u etičkom i kulturnom kontekstu zagovara alt-right pokret.

Nadalje, antisemitizmam u alt-right pokretu postoji, te se manifestira prema muslimanskoj populaciji u Sjedinjenim Državama i Europi, jer su muslimani postali zamjena za Židove kao glavne protivnike europske kulture, a sam pokret se vodi idejom „judeo-kršćanske“ kulture, iako u svojim etičkim programima odstranjuju sve etičke elemente religija kojima se diče.

Jedan od problema s kojima se susreću kršćanski konzervativni mislioci na Zapadu jest da ih mainstream mediji svrstavaju u isti koš s pripadnicima alt-right pokreta, a historijski prethodnici i mislioci alt-right pokreta kao J. Evola, E. Junger, C. Schmitt i O. Spengler su jako udaljeni od onoga što predstavlja kršćansko poimanje svijeta. Ono za što se zalaže alternativna desnica su protukršćanska načela gotovo u svim kategorijama osim nacionalnog suvereniteta, a to je je jedina zajednička točka između kršćanstva i alt-right pokreta.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...