Naslovnica Korektnost Biskupija Sioux Fallsa zabranila primanje sv. pričesti transrodnim osobama!

Biskupija Sioux Fallsa zabranila primanje sv. pričesti transrodnim osobama!

0

Biskup biskupije Sioux Falls (Južna Dakota), mons. Donald DeGrood „javno“ je zabranio transrodnim osobama pristupanje svetoj pričesti. Doista, ljudi koji žive „otvoreno transrodnim stilom života“ ne mogu primati sv. pričest. Isto tako, za sakrament pokore, ispovjednik mora provjeriti pokazuje li osoba dovoljno pokajanja za odrješenje. Biskup je izdao smjernice – na ukupno 14 stranica – koje se oslanjaju na autentični nauk Katoličke crkve o ljudskoj spolnosti.

Uz pitanje pristupa sakramentima, prelat se osvrće i na članstvo u pastoralnim vijećima ili na moralne odlike kumova ili kuma za krštenju i krizmu, ali i na implikacije u obrazovnom okruženju i poslovima u crkvenim strukturama. Biskup najprije podsjeća na ulogu ljudske spolnosti koju naglašava Katekizam Katoličke Crkve:

Po samoj svojoj naravi spolnost je određena bračnom ljubavi muškarca i žene u ženidbenom savezu. „Ženidbeni savez, kojim muška osoba i ženska osoba međusobno uspostavljaju zajednicu svega života po svojoj naravi usmjerenu k dobru ženidbenih drugova te k rađanju i odgajanju potomstva…“ (Kanon 1055).

Biskup isto tako podsjeća, u smjernicama, da izvršena promjena spola ne može stati na kraj biološkoj činjenici:

„Kada osoba doživi istospolnu privlačnost ili neki oblik poremećaja rodnog identiteta, takve borbe ne mijenjaju biološku činjenicu da je Bog stvorio tu osobu kao muškarca ili ženu, i bila bi laž kada bi Katolička crkva ili naše katoličke škole tvrdile suprotno“.

Prošlog godine, u mjesecu studenome, biskupija Marquette (Michigan) podsjetila je da se ne može krstiti transseksualna osoba dok se ne pokaje.

Izvor: https://www.riposte-catholique.fr/archives/170437

Exit mobile version