Petak, 26. travnja 2024.

Suočavamo li se s kristijanofobijom zbog dječje Božićne pjesme?

Za razliku od skupina, koje se predstavljaju kao moralna vertikala u hrvatskom društvu, oni koji u podcastima i večernjim vijestima odlučuju što je ispravo, a što nije, postoji nada da će naši mladi sugrađani donijeti ljepšu budućnost ovoj izmućenoj zemlji, posebice u danima kada iščekujemo rođenje našeg Spasitelja. Za razliku od djece, današnjim mainstream medijima Božić predstavlja isključivo komercijalni blagdan.

Ovih dana na YouTubeu naišao sam na prekrasan glazbeni uradak Vratite nam malog Isusa koji izvode dva zagrebačka dječja zbora Kikići i Genijalci. Pjesma je na YouTubeu pregledana više od 175.000 puta, a izvođena je i na adventskom programu na Trgu bana Jelačića. Autorica pjesme je u intervjuu za Hrvatsku katoličku mrežu rekla sljedeće: „Ova pjesma nastala je na kraju prošlogodišnjeg adventa. S obzirom da smo dosta pjevali na adventu, primijetili smo da definitivno fali malog Isusa. I to je bila motivacija za ovakvu pjesmu“.

Problem s pjesmom je nastao kod dijela roditelja jedne zagrebačke škole jer je pjesma, prema njihovom shvaćanju funkcije Božića, isključiva. No, što je točno problematično u tekstu? Možda ovi stihovi: „Vratite nam Sina Božjega, na proslavi ovoj fali glavni lik, fali slavljenik…“. Očigledno je problematično što djeca pjevaju o razlogu proslave Božića, a to je rođenje Isusa Krista.

Ravnateljica jedne osnovne škole je izrazila sumnju sljedećim riječima: „Naravno da je Božić jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, no proslava u školi prvenstveno je slavljenje zajedništva, empatije, dijeljenja radosti. Ovi stihovi mi ne djeluju prigodno i poticajno“. Možda bi stihovi djelovali poticajno da pjevaju o Djedu Božićnjaku, o darivanju ili o zimskim praznicima, ali se prava svrha Božića ne smije spomenuti.

Ovdje možete poslušati pjesmu, tj. pogledati video.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...