Naslovnica Mi TREBA GA TEMELJITO OČISTITI Znate li koje je područje rak-rana hrvatske države?

TREBA GA TEMELJITO OČISTITI Znate li koje je područje rak-rana hrvatske države?

0

Europska komisija pred koji je dan izdala redoviti izvještaj o stanju u pojedinim članicama EU-a.

Problemi koji se navode uz Hrvatsku odnose se na ugrožavanje neovisnog sudstva, korupciju i lobiranje na sve strane.

I sama EU, kao visoko birokratizirana tvorevina, nije imuna na korupciju, a njezina packe pojedinim državama ponekad djeluju kao oblik neokolonijalnog ponašanja.

Ipak, kad je u pitanju kritika sudstva u Hrvatskoj – ona stoji. Svi mi jako dobro znamo da je pravosuđe rak-rana hrvatske države i da je pod velikom kontrolom politike.

Kod nas je stvoreno ozračje pravne nekažnjivosti za teške oblike gospodarskog kriminala kad su u pitanju velike „političke ribe“. Kazneni procesi ako se i pokrenu onda je to obično nakon gubitka vlasti.

O kvaliteti borbe protiv korupcije u Republici hrvatskoj ponajbolje svjedoči činjenica da unatoč više od deset godina postojanja Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem do sada niti jedna lipa nije vraćena u proračun kad su u pitanju kazneni postupci protiv velikih riba. Takvi ishodi ohrabruju i stimuliraju političke kriminalce koji vrlo lako mogu ukalkulirati moguće pravosudne posljedice (broj godina u zatvoru ako ih se otkrije) i količinu zamračenog novca koja je obično dovoljna da doživotno zbrine kriminalne aktere i njihove potomke.

U Hrvatskoj je danas stvoren jedan koruptivno-klijentelistički sustav u kojemu temelj napredovanja nisu kompetencija i honoriranje izvrsnosti, nego su temelj napredovanja kronističke, koruptivne i nepotističke veze što stvara sustav negativne selekcije i potiče slabljenje društvenog povjerenja i kohezije. A na žalost, temelja takvoga sustava je sitna korupcija koja je kapilarno prožela hrvatsko društvo. Opseg kriminala i korupcije je takav da dovodi u pitanje nacionalnu sigurnost.

Zbog takva sustava gube se milijarde kuna godišnje. Koji to strani investitor želi doći u državu u kojoj ne će dobiti valjanu sudsku zaštitu u slučaju da će mu biti potrebna? Jedino onaj koji eventualno želi prati novac i koji je i sam muljator i prevarant. Čestit nitko. U državi u kojoj se ne sankcionira gospodarski kriminal, dakako, teško je očekivati bilo kakve investicije zbog izostanka pravne sigurnosti.

Bez  neovisnog pravosuđa ne može se vratiti povjerenje ljudi u Hrvatsku niti se mogu očekivati snažnije investicije.

Temeljito čišćenje hrvatskog pravosuđa, mentalitetsko i kadrovsko, nameće se kao prije potreban uvjet hrvatskog oporavka. Sve dok do toga ne dođe možemo očekivati daljnji egzodus iz naše zemlje.

Exit mobile version