Naslovnica Istaknuto Znanstvenica s Harvarda: Teoriju velikog praska osmislio je katolički svećenik. Evo o...

Znanstvenica s Harvarda: Teoriju velikog praska osmislio je katolički svećenik. Evo o čemu, zapravo, govori…

0

U govoru na znanstvenoj konferenciji Wonder Conference, koja se održala 13. siječnja, profesorica Karin Öberg je rekla da religija olakšava stvaranje znanstvenih otkrića i da je velika pomoć znanstvenicima. Konferenciju je organizirala katolička organizacija Word on Fire.

Profesorica Öberg, znanstvenica švedskog podrijetla i članica izvršnog odbora Međunarodnog društva katoličkih znanstvenika, prvenstveno proučava nastanak zvijezda i planeta. “Prazan“ prostor između zvijezda – ono što je poznato kao “međuzvjezdani prostor” – zapravo uopće nije prazan, već sadrži ogromne količine plina i prašine. „Međuzvjezdani prostor nije mogao nastati bez Boga“, naglasila je znanstvenica.

U svom izlaganju je ustvrdila da su mnogi znanstvenici danas i u prošlosti bili vođeni vjerom u znanstvenim istraživanjima. Jedan od najboljih primjera je vlč. Georges Lemaître, koji je prvi predložio teoriju velikog praska, i pomogao je u popularizaciji ideje da svemir ima početak, što potvrđuje da je svemir stvorio Bog (kreator).

„Ne mogu, a da se ne zapitam je li razlog zbog kojeg je vlč. Lemaître došao na ideju velikog praska, umjesto nekih drugih briljantnih znanstvenika, imao veze s katoličanstvom. Zbog vjere je znao da svemir ima početak u vremenu“, rekla je Öberg, referirajući se na katoličko vjerovanje o stvaranju.

Profesorica Öberg je uočila u razgovoru sa znanstvenicima da mnogi za određenu ideju ili hipotezu kažu da je bila inspiracija. Znanstvenica smatra da je inspiracija znanstvenicima došla poticajem Duha Svetoga.

Izvor

Exit mobile version