Naslovnica Istaknuto Papa Franjo prvi put imenovao nuncija u Omanu

Papa Franjo prvi put imenovao nuncija u Omanu

0

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 22. svibnja 2023. da je papa Franjo za prvog nuncija u Sultanatu Oman imenovao nadbiskupa Nicolasa Thévenina, dosadašnjeg apostolskog nuncija u Egiptu i delegata Svete Stolice pri Arapskoj ligi u Kairu.

Ova vijest nije iznenađenje za poznavatelje vatikanskih prilika. Sveta Stolica je još krajem veljače objavila priopćenje o skoroj uspostavi punih diplomatskih odnosa s Omanom i osnivanju veleposlanstva Sultanata Omana pri Svetoj Stolici i apostolske nuncijature pri Sultanatu Oman. Uspostavom diplomatskih odnosa Oman je postao stota država od 1978. koja je formalizirala diplomatske odnose sa Svetom Stolicom.

Što znamo o Sultanatu Oman?

Sultanat Oman je država koja se nalazi na jugoistoku Arapskog poluotoka, a graniči s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskom Arabijom i Jemenom. Trenutno ima populaciju od pet milijuna stanovnika i značajan broj stranih radnika – prvenstveno iz drugih zemalja Bliskog istoka, Filipina, Indije i Pakistana.

Većina stanovništva u Sultanatu Oman su muslimani i pravni zakon je formiran prema šerijatu, ali je vlast do sada bila poznata po svom relativno liberalnom pristupu islamu. Zakonima je dopustila slobodu vjeroispovijesti i zabranila diskriminaciju na temelju vjere.

Mjesna Katolička crkva ima dvanaest svećenika koji služe u četiri župe, a spadaju pod Apostolski vikarijat Južne Arabije, na čelu s biskupom Paolom Martinellijem, čija se jurisdikcija proteže i na Jemen i Ujedinjene Arapske Emirate. U memorandumu iz veljače stoji da se Sveta Stolica nada da će uspostava punih diplomatskih odnosa omogućiti Katoličkoj crkvi u Omanu „da preko svojih službenika nastavi pridonositi društvenoj dobrobiti Sultanata“.

Prema statistici CIA-e iz 2020., lokalna katolička zajednica broji gotovo sto četrdeset tisuća članova. Otprilike 86% stanovništva Omana su muslimani, a 45% pripada ibaditskoj grani islama — prisutnoj gotovo isključivo u tom kraljevstvu — 35% su suniti, a 5% šijiti. Sultanat također ima malu evangelističku zajednicu (1%), kao i veliku hinduističku zajednicu (5%) i budističku zajednicu (1%).

Izvor

Exit mobile version