Naslovnica Istaknuto BIVŠI BRITANSKI PREMIJER TONY BLAIR: Dolazi kraj zapadne hegemonije

BIVŠI BRITANSKI PREMIJER TONY BLAIR: Dolazi kraj zapadne hegemonije

0

Pred koju godinu francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio je tvrdnju da nestaje zapadna hegemonija.

Sada je isto rekao i bivši britanski premijer Tony Blair. On je u predavanju pod naslovom „Koje su lekcije za vodstvo zapada nakon Ukrajine?“ istaknuo da ukrajinski rat pokazuje da se dominacija Zapada bliži kraju dok se Kina u partnerstvu s Rusijom uzdiže do statusa supersile tijekom jedne od najznačajnijih povijesnih prekretnica.

Svijet se nalazi na povijesnoj prekretnici koja se može usporediti s krajem Drugog svjetskog rata ili raspadom Sovjetskog Saveza, rekao je Blair, ali ovoga puta Zapad očito nije u usponu.

„Približavamo se kraju zapadne političke i ekonomske dominacije“, rekao je na tragu onoga što je svojedobno govorio Macron, ali i bivši predsjednik Europske komisije Juncker koji je govorio o demografskom i ekonomskom slabljenju Europe.

„Svijet će u najmanju ruku biti bipolaran, a moguće i multipolaran“, dodao je Blair. „Najveća geopolitička promjena ovoga stoljeća doći će iz Kine, ne Rusije“, naglasio je.

Rat u Ukrajini, smatra Blair, ukazao je na to da se Zapad ne može osloniti na Kinu “da će se ponašati na način koji smatramo racionalnim“, piše LifeSite News.

Exit mobile version