Naslovnica Istaknuto New York Times tuži EU zbog pogodovanja Pfizeru

New York Times tuži EU zbog pogodovanja Pfizeru

0

New York Times tuži Europsku uniju zbog nemogućnosti pristupa tekstualnim porukama koje su razmjenjivali predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i izvršni direktor Pfizera Albert Bourla.

Kultne američke mainstream novine nisu prve novine koje su pokušale dobiti uvod u tekstualne poruke koje su razmjenjivali von der Leyen i Bourla tijekom pregovora 2020. u vezi kupnje nekoliko stotina milijuna doza cjepiva protiv COVID-a 19. Novinari su se tada nadali da će poruke rasvijetliti pregovore i dogovor postignut između velike farmaceutske tvrtke i von der Leyen u ime dvadeset sedam država članica Europske unije.

Tužba je podnesena 25. siječnja, prema javno dostupnim informacijama, i čeka se odluka Europskog suda pravde.

Više informacija još nije dostupno javnosti, iako su brojni portali i novine potvrdile da su razlog tužbe tekstualne poruke. Uprava New York Timesa je odbila komentirati slučaj, rekavši u izjavi za javnost da uvijek rutinski podnose zahtjev za pristup informacijama i posljedičnu tužbu kada institucija oklijeva dati tražene dokumente.

Novinar Alexander Fanta prvi je 2021. tražio tekstualne poruke u službenom zahtjevu za pristup informacijama, ali mu je rečeno da ih nije moguće pronaći. Vijesti o korupciji u vrhu EU redovito objavljuje na portalu netzpolitik.org.

Istraga pučke pravobraniteljice Europske unije Emily O’Reilly je u siječnju 2022. otkrila da Komisija nije izričito zatražila od ureda von der Leyen da dopusti novinaru da pristupi tekstualnim porukama. Ustvrdila je nepravilno postupanje Komisije EU u tom slučaju.

Njemački list Bild također je podnio tužbu protiv Komisije EU zbog nemogućnosti pristupa informacijama u vezi dokumenata koji se odnose na pregovore o kupnji cjepiva protiv COVID-19 od Pfizera/BioNTecha i AstraZenece. Novinari su dobili neke dokumente, uključujući mailove, ali ne i tražene tekstualne poruke.

Treba napomenuti informaciju da je krajem prošle godine Ured europskog javnog tužitelja otvorio istragu o procesu nabave cjepiva. O čemu više možete pročitati ovdje.

Izvor

Exit mobile version