Naslovnica Naslovna Škotska ima novog premijera, hoće li zaratiti s Engleskom?

Škotska ima novog premijera, hoće li zaratiti s Engleskom?

0

Mnoge oči usmjerene su ovih dana prema Edinburghu jer bi za novog premijera Škotske trebao biti izabran Humza Yousaf, koji je u ponedjeljak, u tijesnoj političkoj utrci, postao čelnik Škotske nacionalne stranke (SNP).

U politici je Humza Yousaf aktivan od 2011., točnije od izbora za zastupnika u škotskom parlamentu. Tada je postao najmlađi zastupnik u škotskom parlamentu, a ostalo je historija. Ugledni škotski političar do nedavno je vršio funkciju državnog tajnika za zdravstvo i socijalnu skrb.

Bez obzira na uspjeh i čestitke, mnogi su zabrinuti zbog nacionalističke izjave koju je etnički Pakistanac izrekao u svome prvom govoru: „Mi ćemo biti generacija koja će ostvariti neovisnost za Škotsku”.

Hoće li škotski nacionalist, musliman podrijetlom iz Punjaba, uspjeti ono što nije uspio niti imaginarni niti stvarni Sir William Wallace? San o nezavisnosti Škotske je nešto što generacije Škota sanjaju stoljećima. Na tome putu stajat će mu britanska vlada na čelu s premijerom Rishijem Sunakom.

Rishi Sunak, hindus podrijetlom iz Punjaba – vuče podrijetlo iz iste regije kao Yousaf, konzervativni je britanski političar. Protivi se ilegalnim migracijama u Ujedinjeno Kraljevstvo i zagovara jedinstvo unije. Zasigurno neće naići na odobravanje svoje vizije zajedničke budućnosti kod novog škotskog premijera.

Sukob će biti izražen i kod pitanja rodne ideologije. Sunak želi uvesti zakone koji brane maloljetnicama promjenu spola, a Yousaf je prilično oprezan. Neki škotski novinari bi rekli da smatra kako je transrodnost prihvatljiva, a neki da je neodlučan. Ne želi se još javno deklarirati, svjestan pogreške svoje prethodnice na dužnosti premijera Škotske. Eh, nova vremena, nisu ni muslimani što su nekoć bili.

Ovaj duh sukoba između Pakistana i Indije mogao bi se odraziti i na druge aspekte života građana Ujedinjenog Kraljevstva. Tko zna, možda područje Hadrijanovog zida (sjeverna Engleska) postane novi Kašmir u političkom sukobu između ove dvojice lidera?

Izbor Yousafa za premijere Škotske nije iznenadio građane Ujedinjenog Kraljevstva, jer zemlja nije nikad u historiji imala ovako dobru ekonomsku situaciju. Čak i Svjetski ekonomski forum izvještava o ekonomskoj krizi u kojoj se nalazi UK. Nema boljeg trenutka nego trošiti novce za političku kampanju u korist nezavisnosti.

Ups, morat će se financirati i referendum. Sigurno će medicinski djelatnici u bolnicama biti presretni ovakvim razvojem događaja. Ako ekonomska situacija ne izgleda dobro, barem stop zločina nije visoka – brojke, tj. statistika kaže drugačije. Znanstvenici tvrde da je stopa zločina najveća u zadnjih dvadeset godina.

HUMZINE AFERE: OD HAMASA DO QATAR AIRWAYSA

Budućeg premijera Humzu Yousafa ne brinu toliko ekonomski problemi, koliko promidžba islama. Demagogija je potrebna prije nego što se dođe na vlast.

Odmah poslije imenovanja objavljen je članak u kojem se tvrdi da je budući premijer doveo odbjeglog zapovjednika terorističke organizacije Hamas na sastanak sa škotskim ministrom i da je prije političkog angažmana radio za radikalnu dobrotvornu organizaciju – koju će kasnije sigurnosne službe UK uvrstiti među radikalne skupine. Kakve će tek mogućnosti Humza Yousaf dobiti za širenje radikalnog islama kada postane premijer?

Krenimo redom.

Početkom 2000-ih, Humza Yousaf vodio je Škotsko islamsko udruženje (SIF) sa svojim rođakom Osamom Saeedom. Nekoliko godina kasnije će britanske sigurnosne službe u svome izvješću istaknuti da je SIF skupina koja predstavlja opasnost zbog poticanja radikalnog islama u Škotskoj.

Za vrijeme rada u SIF-u, H. Yousaf i O. Saeed uspjevali su organizirati sastanke radikalnih muslimana sa škotskim političarima. Čak su uspjeli organizirati sastanak trojice radikalnih muslimana (Mohammeda Sawalha, Anasa Altikritija i Ismaila Patela) s tadašnjim škotskim ministrom vanjskih poslova.

Prvi među njima, Mohammed Sawalha, jedan je od ključnih ljudi Hamasa, kako u terorističkoj strukturi, tako i u političkoj. Drugi među njima, Anas Altikriti, jedno vrijeme bio je jedan od vodećih ideologa Muslimanskog bratstva u Ujedinjenom Kraljevstvu i Iraku. Treći među njima, Ismail Patel, poznati je islamist koji poziva na ubijanje grješnika.

Ali nisu samo oni problematični. Rođak i suradnik budućeg premijera, Osamu Saeeda, također je imao političke inspiracije, pa je na parlamentarnim izborima 2010. godine bio kandidat Škotske nacionalne stranke.

Davne, već sada zaboravljene 2005. godine pozvao je na uspostavu islamskog kalifata, a 2006. godine javno je hvalio džihadistu Anwara Al-Awlakija napisavši kako je “nepravedno” bio progonjen u Sjedinjenim Američkim Državama. O. Saeed zaboravlja da će Al-Awlaki kasnije postati vođa Al-Qaede na Arapskom poluotoku, a 2011. godine bio je ubijen dronom. Nakon neuspjeha na izborima, Saeed je napustio Škotsku i otišao raditi u Katar.

Trenutno radi na televiziji Al Jazeeri, kanalu koji je povezan s Muslimanskim bratstvom. Tko zna, možda je kampanju novog škotskog premijera financirala katarska vlada? Ne bi novi premijer bez razloga tweetao i bio sretan zbog uvođenja zračne linije Doha – Edinburgh.

POSLJEDICE

Ujedinjeno Kraljevstvo polako počinje nalikovati na indijski potkontinent, a Škotska na Islamsku državu. Rekli bi neki alhamdulillah!

Pa zar građani Ujedinjenog Kraljevstva žele predstavnike izvršne vlasti koji se ovako “dobro” brinu za građane? Ako ne većina, ima manjina koja je zadovoljna. Barem će dio građani moći radosno svjedočiti trenutku kada ramazan i festival svjetlosti – diwalija – postanu obavezni državni blagdani.

Tempora mutantur et nos mutamur in illis!

Exit mobile version