Naslovnica Istaknuto Ispred muzeja posvećenom ženama postavljen kip muškarca koji doji

Ispred muzeja posvećenom ženama postavljen kip muškarca koji doji

0

Danski umjetnik Askea Kreilgaarda konstruirao je 2021. kip golog muškarca, što nije neobično za “modernu“ umjetnost, ali kip je specifičan zbog svoje “uključivosti“ i izazvao je val kritika na društvenim mrežama. Kip osim prikaza muških spolnih organa, prikazuje kako muškarac pokušava dojiti bebu u naručju. Implicira se da bradati muškarac ima ženske grudi.

Unatoč tome što je napravljen u znak sjećanja na Međunarodni dan muškaraca, statua je sada postavljena ispred Muzeja “rodova” (KØN) u Aarhusu, u Danskoj, koji je prije bio poznat kao Muzej posvećen ženama (Kvindemuseet).

Ustanova je izvorno osnovana 1982. kako bi educirala javnost o povijesti žena, ali je 2021. promijenila svoju svrhu. Trenutni cilj muzeja je da fokus bude na rodu i seksualnosti. Muzej posvećen ženama prvo je počeo uključivati elemente rodne ideologije u svoje obrazovne programe 2016., a sada nudi spolni odgoj za djecu u osnovnoj školi „kroz kulturno-povijesni pogled na seksualnost i rod“.

Ali da se vratimo na “rodno”-fluidni kip danskog umjetnika Askea Kreilgaarda, koji je u intervjuu za Fine Spinde rekao da se njegov goli akt zove Agape, što je grčka riječ za „ljubav“. Umjetnik je u stvaranju ovog kipa pokušavao “neutralizirati“ govor o majčinstvu i dojenju, prema njemu muškarac treba preuzeti ulogu majke!

Očigledno umjetnik Kreilgaard smatra prihvatljivim ideju o muškarcima koji doje djecu, a pomisao da muškarac rađa mu sigurno nije odbojna. Možda bi trebao pogledati što mnogi korisnici društvenih mreža, napose Twittera, pišu o njegovom golom aktu. Dekadencija je uistinu zahvatila umjetnost. Ovdje možete, iako Vam ne preporučujemo, pogledati cijeli goli akt.

Exit mobile version