Zaklada „Otvoreno društvo“ namjerava fokus preusmjeriti na srednjoeuropske zemlje

Unatoč stalnim novinskim člancima da milijarder George Soros zaustavlja financiranje nevladinih organizacija, njegov sin, Alex Soros, poručuje kako to nije točno i da će zaklada „Otvorenog društva“ preusmjeriti fokus na srednjoeuropske zemlje. Ljevičarske novine (kao Népszava, Klubrádió i Alfahír) ranije su izvještavale o navodnom povlačenju zaklade „Otvorenog društva“ i o nevladinim organizacijama koje se žale na “smanjenje” i “povlačenje sredstava”.

Međutim, glasine o potpunom povlačenju opovrgnuo je sin Georgea Sorosa u intervjuu za Politico. U nedavnom intervjuu za Politico rekao je: „Vijesti da zaklada „Otvorenog društva“ napušta Europu je obmanjujuća. Ne odlazimo“.

Prema Alexu Sorosu, koji je preuzeo zakladu od svog oca, restrukturiranje zaklade znači stavljanje naglaska na pojačavanje aktivnosti u zemljama poput Poljske ili Mađarske. Osim nastavka financiranja nevladinih organizacija, nastavit će podržati i Srednjoeuropsko sveučilište, čije je sjedište dijelom u Budimpešti.

Mađarske novine Magyar Nemzet također izvještavaju da će mnoge inicijative zaklade „Otvorenog društva“, koja se bori za uklanjanje konzervativaca i populista s vlasti diljem srednje Europe, prihvatiti Europska unija – što znači da će mnoge projekte morati plaćati porezni obveznici Europske unije.

Prije desetak godina Soros je imao veliki broj suradnika u institucijama Europske unije. U kolovozu 2016. godine portal DC Leaks objavio je preko 2500 dokumenata iz interne baze zaklade „Otvorenog društva“, uključujući publikaciju pod naslovom „Provjereni saveznici u Europskom parlamentu 2014. – 2019.“. Prema popisu, George Soros je tada imao određeni utjecaj na 226 političara u Europskom parlamentu koji se sastoji od 705 zastupnika – Soros je tada imao najveći broj saveznika (i lobista) u institucijama Europske unije.

U sadašnjem kontekstu to također znači da Soros može ostvarivati svoje interese u Europi bez izravnog financiranja, jer njegovi saveznici od povjerenja odlučuju o fondovima Europske unije koji velikodušno dijele eure nevladinim organizacijama i medijskim organizacijama koje podržavaju liberalne agende zaklade „Otvorenog društva“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Exit mobile version