Naslovnica Istaknuto „Nebeska“ Srbija kupuje protuzračnu obranu staru 60 godina

„Nebeska“ Srbija kupuje protuzračnu obranu staru 60 godina

0

Srpska vojska odlučila je kupiti ‘moderan’ sovjetski sustav protuzračne obrane od Mađarske. Mrežna stranica „Srbija Danas“ obznanila je ovu vijest.

Srbija je kupila radarske stanice za otkrivanje i praćenje ciljeva (RStON 1S91M), koje su većinom bile uništene projektilima AGM-88 HARM za vrijeme NATO-ova bombardiranja Savezne Republike Jugoslavije. Da, Srbijanci kupuju radare koji su ih iznevjerili za vrijeme rata.

Nabavka radarskih stanica neophodna je za korištenje raketa 2K12 KuB srpske protuzračne obrane – riječ je o sustavu koji je 1967. uveden u oružane snage bivšeg Sovjetskog saveza. Prastare rakete mogu dosegnuti samo 4-6 km ako je riječ o bližem cilju, a 24 km ako je riječ o daljnjoj zoni.

Znači, namjera Srbije je jasna: novi ratni pohod moguć je samo s tehnologijom iz Hladnog rata. Kupuju vojnu tehnologiju stariju od A. Vučića, a u isto vrijeme Amerikanci razvijaju zrakoplove pete generacije (F-22 Raptor i F-35 Lightining II).

Ali, vratimo se na ‘moćne’ radare. Dodijeljeni su 250. raketnoj brigadi PVO Srbije, točnije tri divizije u vojarnama u Novom Sadu, u Kragujevcu i u Nišu, koje će sada moći ‘štiti’ srpsko nebo.

I ne kupuju samo škart. Imaju planove za daljnji ‘razvoj’ protuzračne obrane: „S formiranjem jedinice PVO u Kraljevu neće doći do značajnijeg pomjeranja ovih jedinica, ali je Kraljevo svakako bliže Kosovu i Metohiji, a time bi se izbjegla i reakcija NATO snaga“. Sigurno će moćna protuzračna obrana Kraljeva zaustaviti NATO snage.

Kako postoji mit o ‘nebeskoj Srbiji’ – u kojoj obitavaju osobe koje su dale život za vjeru i Kosmet, isto tako Srbijanci imaju potrebu stvarati i mit o moćnoj protuzračnoj obrani koja će ‘omogućiti’ povratak Kosova i Metohije, a možda i nekih drugih regija.

Međutim, kupnja zastarjele vojne tehnologije pokazuje ozbiljan problem. Ovo nije prvi dogovor o prodaji vojne opreme između Mađarske i Srbije!

Sličan posao sklopljen je i prošle godine kada je Srbija od Mađarske kupila 26 sovjetskih oklopnih transportera BTR-80A. Mađarska se riješila prastarih transportera jer više ne zadovoljavaju standarde modernog ratovanja niti dugoročne potrebe obrane zemlje, a Srbija ih je rado prihvatila.

Može se postaviti legitimno pitanje: Zašto Mađarska naoružava Srbiju? Svjedočimo li paktu Budimpešte i Beograda protiv hrvatskih interesa?

Exit mobile version