Naslovnica Istaknuto Olimpijske igre u Parizu: Križ uklonjen s promidžbenog materijala

Olimpijske igre u Parizu: Križ uklonjen s promidžbenog materijala

0

Predstavljanje službenog plakata za Olimpijske igre izazvalo je u ponedjeljak, 4. ožujka, brojne kontroverze u glavnom gradu metropolitanske Francuske.

Francuski konzervativci napali su Olimpijski odbor zbog promidžbenog plakata, navodeći da je na djelu rodna ideologija – Eiffelov toranj obojan je u ružičastu boju – i diskriminacija kršćana – na plakatu je uklonjen križ s Doma invalida, kompleksa gdje se nalazi grobnica Napoleona Bonapartea. U kompleksu Doma invalida nalaze se brojni muzeji, a među njima je i Vojni muzej francuske vojske.

Mnogi kao razlog uklanjanja križa vide želju Saudijske Arabije da izgradi olimpijsko selo u kompleksu Doma invalida, pa francuska vlast ne želi uvrijediti goste s arapskog poluotoka.

Sébastien Lecornu, ministar obrane, rekao je da Vlada podržava prijedlog Saudijaca za izgradnjom naselja – smatra ga ‘simpatičnim’, jer je, prema riječima Lecornua, „Saudijska Arabija predana poštivanju sigurnosnih mjera Doma invalida“ te su oni „važan obrambeni partner“.

Međutim, ne dijele svi oduševljenje francuske Vlade. Francois-Xavier Bellamy, iz ideološki ‘desne’ Republikanske stranke, optužio je tvorca plakata za „negaciju Francuske“, a podupiratelji toga, prema njemu, „idu toliko daleko da iskrivljuju stvarnost kako bi poništili historiju Francuske“.

Nije usamljen u svojim stavovima. I politička zvijezda desnije desnice, Marion Marechal napisala je na društvenoj mreži „X“: „Koji je smisao održavanja Olimpijskih igara u Francuskoj ako ćemo skrivati tko smo mi?“.

Uistinu, ako Francuska mora skrivati svoju baštinu, jesu li onda i kršćani nepoželjni na ljetnim Olimpijskim igrama?

Olimpijske igre u Parizu održavaju se od 26. srpnja do 11. kolovoza, nakon čega slijede Paraolimpijske igre od 28. kolovoza do nedjelje 8. rujna.

Exit mobile version