Naslovnica Istaknuto Ovaj šahist u Keniji je kažnjen, a u EU bi dobio nagradu

Ovaj šahist u Keniji je kažnjen, a u EU bi dobio nagradu

0

U želji za novčanom nagradom, kenijski šahist je na žensko šahovsko natjecanje došao odjeven u nikab – koji prekriva cijelo tijelo. U susjednim zemljama su brojni srednjostrujaški mediji prenijeli ovu vijest, ali nepoznavanjem materije najviše su se proslavili srpski mediji – napose RTS (obukao je burku) i Blog Šah-mat liste (obukao je hidžab). To je tipično za medije susjedne države. Bitno je da se nešto piše, a mrežni portali svašta mogu i moraju podnijeti.

Ipak, udaljit ćemo se od “nebeskog naroda“ i vratiti na meritum stvari. Mladi i talentirani šahist Stanley Omondi odlučio je sudjelovati na najvećem ženskom šahovskom natjecanju u Keniji, na kojem je uobičajeno sudjelovanje muslimanki obučenih u nikab. Vjerojatno ga je privukla iznimno velika nagrada za kenijske uvjete – čak 3815 dolara. Pri tome je Stanley Omondi osmislio (gotovo) savršen plan.

Prijavio se na natjecanje obučen u nikab kao Millicenta Awourová i odmah je počeo pobjeđivati protivnice. Nakon što je pobijedio bivšu kenijsku državnu prvakinju, Gloriju Jumbu, i zvijezdu šahovske federacije iz Ugande, Ampaire Shakiru, organizatori su ga primijetili. Možda su organizatori pomisli da bi “Millicenta“ mogla postati nova ženska verzija Garija Kasparova?

Oduševljenje s uspjesima “Millicente” nije predugo potrajalo, jer su organizatori primijetili ispod nikaba muške cipele, a odbijanje “Millicente“ da komunicira je svakako doprinijelo sumnji. Stanley Omondi je uz vidljive znakove, napravio i jednu pogrješku – malo je vjerojatno da početnik na prvom natjecanju (turniru) odmah zaredom pobijedi dva prvaka. Mladića sada čeka suđenje i mogao bi dobiti doživotnu zabranu sudjelovanja na šahovskim natjecanjima.

Umjesto riskiranja u Keniji, mogao je otići na šahovsko natjecanje u neku od zemalja Europske unije, gdje bi bilo dovoljno da se izjasni kao žena. Naravno, nošenje ženske odjeće, a napose tradicionalne odjeće za muslimanke, donijelo bi mu dodatne bodove. Tko zna, možda bi zbog dodatnih bodova automatski osvojio šahovsko natjecanje?

Exit mobile version