Naslovnica Istaknuto Nadbiskup Lusake poziva na djelovanje protiv uvredljivih LGBTIQ+ tendencija u društvu

Nadbiskup Lusake poziva na djelovanje protiv uvredljivih LGBTIQ+ tendencija u društvu

0

Mir našega Gospodina Isusa Krista sa svima vama!

  1. Draga moja braćo i sestre u Kristu i ljudi dobre volje. U ovom pastoralnom pismu želim se pozabaviti stvarima za koje se čini da polako puštaju korijenje u našem društvu, uz pomoć države i agencija za provođenje zakona.
  2. U posljednjih dvanaest mjeseci svjedoci smo porasta broja incidenata i događaja koji promiču LGBTG+ tendencije u suprotnosti sa zakonima Zambije i našom zambijskom kulturom. Osim toga, došlo je do povećanja broja incidenata sodomije u kojima dječake i muškarce nekažnjeno siluju drugi muškarci.
  3. U utorak, 17. svibnja 2022., švedsko i finsko veleposlanstvo u Lusaki istaknuli su zastave LGBTIQ+ pokreta, suprotno odredbama članka dvadeset Bečke konvencije koji dopušta stranim misijama da u svojim predstavništvima istaknu samo zastavu i grb svojih zemalja.
  4. U subotu, 3. rujna 2022., tvrtka pod nazivom PR Girl Media Limited bila je domaćin događaja pod nazivom „Lusaka srpanj 2022.“ u Lusaka Polo Clubu. Slike i videozapisi koji su se pojavili s ovog događaja pokazuju kako su se posjetitelji obukli u odjeću suprotnog spola s ciljem da promoviraju LGBTIQ+ agendu.
  5. Nakon gore navedenih događaja, svjedoci smo porasta slučajeva sodomije i homoseksualizma u našem društvu na veliko nezadovoljstvo i neodobravanje šire javnosti. Nažalost, čini se da zakonodavci i predsjednik koji je položio prisegu da će štititi Ustav zatvaraju oči.
  6. Međutim, u petak, 16. rujna 2022., kada je grupa zabrinutih građana odlučila pokrenuti miran prosvjed kako bi podigla svijest o eskalirajućim slučajevima homoseksualizma i sodomije u zemlji, policija ih je brzo uhitila zajedno s novinarima koji su pratili događaj. Oni su privedeni, uhićeni i optuženi za protuzakonito okupljanje.
  7. Gornji događaji su alarmantni. Ako se ništa ne poduzme za podizanje svijesti među našim sugrađanima, LGBTIQ+ će postati prihvatljivi oblik života u Zambiji, unatoč postojanju zakona koji kriminaliziraju te aktivnosti i, što je još gore, takav način ponašanja predstavlja uvredu našoj kulturi i kršćanskim vrijednostima.
  8. Iz prethodno navedenog, potrebno je djelovati protiv legalizacije LGBTIQ+ i drugih poroka za koje se čini da su u porastu i nagrizaju tkivo našeg društva kao što su zlouporaba ovlasti, zloporaba državnih institucija, nepoštivanje vladavine zakona, progon članova oporbenih stranaka, porasta+ nepotizma, hibridno licemjerje, obmane, laži i tako dalje.
  9. Tijekom svoje nezaboravne propovijedi na gori, naš Gospodin, Isus Krist rekao je svojim učenicima: „Vi ste sol zemlje…“ (usp. Mt. 5,13). Primarna uporaba soli u antičko doba bila je, između ostalog, radi sprječavanje kvarenja hrane. Dakle, kada Isus kaže: „Vi ste sol zemlje“, On nas poziva da spriječimo moralno propadanje društva. Stoga smo pozvani osobno očitovati i svjedočiti svoj kršćanski poziv – biti sol zemlje i svjetlo svijeta.
  10. Nadbiskupija Lusaka će uz pomoć Papinskog vijeća za promicanje integralnog ljudskog razvoja krenuti u podizanje svijesti protiv ovih uvredljivih trendova za koje se čini da su u porastu u našem društvu. U tu svrhu, Nadbiskupija Lusaka će u sljedećih tjednima objaviti molitveni plan u kojemu će biti naveden daljnji put. U međuvremenu, pozivamo sve naše vjernike na molitvu i post protiv svih ovih poroka koji su, čini se, prihvaćeni od vlasti.
  11. Neka nas Marija, majka Djeteta Isusa, zagovara da naš život postane sol za sprječavanje moralnog propadanja društva i svjetlo za rasvjetljavanje svijeta od tame zla.

Dano u Lusaki, u Katedrali Djeteta Isusa, dana 17. rujna godine Gospodnje 2022., petnaeste godine naše biskupske službe.

Mons. dr. Alick Banda

Nadbiskup Lusake

Izvor

Exit mobile version