Naslovnica Istaknuto SINODALNI PUT: Njemački tzv. progresivni biskupi traže ispriku kardinala Kocha

SINODALNI PUT: Njemački tzv. progresivni biskupi traže ispriku kardinala Kocha

0

Biskup Georg Bätzing, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, zatražio je ispriku od kardinala Kurta Kocha, prefekta Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana, koji je, čini se, uspoređivao ono što je u osnovi procesa Sinodalnog puta njemačkih biskupa s kršćanskom ideologijom koja je podupirala nacizam.

Na kraju plenarne skupštine njemačkih biskupa 29. rujna, mons. Bätzing je rekao da se kardinal Koch svojim primjedbama „diskvalificirao iz teološke rasprave“ o Sinodalnom putu. Kardinal Koch je objavio priopćenje u kojemu odbacuje optužbe. Rekao je da ni na koji način nije usporedio projekt reforme Sinodalnog puta s nacističkom ideologijom, „i da to nikada ne ću učiniti“.

Sljedećeg dana biskup Bätzing je pojačao svoju kritiku. Rekao je da ne može prihvatiti kardinalov odgovor „budući da se kardinal Koch, u biti, ne ispričava za neobranjive izjave, već ih – naprotiv – pogoršava“.

U svom intervjuu za konzervativne novine Die Tagespost, Koch se osvrnuo na dokument koji je skoro donesen tijekom zasjedanja Sinodalnog puta. Uz Bibliju, tradiciju, učiteljstvo i teologiju, tekst spominje i „znakove vremena“ i „osjećaj vjere naroda Božjeg“ kao najvažnije izvore objave za kršćane.

„Iritira me što se uz Sveto pismo i tradiciju prihvaćaju novi izvori kao izvori objave; i plaši me što se to ponovno događa u Njemačkoj“, rekao je kardinal Koch za Die Tagespost. „To je zato što je ovaj fenomen postojao tijekom nacionalsocijalističke diktature, kada su takozvani ‘njemački kršćani’ vidjeli novo Božje otkrivenje u krvi i tlu te u usponu Hitlera“.

U svom intervjuu za Die Tagespost, kardinal je isto tako rekao da se kršćanska vjera uvijek mora tumačiti na način koji je vjeran njezinom Učiteljstvu, a u isto vrijeme suvremen. Crkva je stoga dužna ozbiljno shvatiti znakove vremena, rekao je, nastavljajući „nedostaje mi ova nužna razlika u predloženom dokumentu Sinodalnog puta“.

Izvor

Exit mobile version