Naslovnica Istaknuto Glasnogovornik američkog State Departmenta: Ukrajina zna da je pregovarački stol neophodan

Glasnogovornik američkog State Departmenta: Ukrajina zna da je pregovarački stol neophodan

0

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je da Ukrajina zna da se kraj rata može postići samo za pregovaračkim stolom. Ovo je još jedna američka izjava o mogućem primirju.

„Želimo Ukrajinu koja je neovisna, suverena, prosperitetna, demokratska i sposobna se braniti. To je nešto čemu se dugoročno može težiti i što se može postići za pregovaračkim stolom. Predsjednik Zelenski i ukrajinska vlada to znaju”, rekao je Price. Time je odgovorio na pitanje PAP-a hoće li SAD podržati Ukrajinu, čak i ako Kijev ne bude spreman na kompromis. Glasnogovornik je istaknuo da, unatoč spremnosti Ukrajine, ne vidi nikakve radnje iza ruskih izjava o spremnosti na razgovor.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je rekao da će „vidjeti hoće li Ukrajina biti spremna na kompromis s Rusijom“ nakon oslobađanja Hersona, dok je vrhovni američki general Mark Milley rekao da bi povlačenje moglo ponuditi „diplomatske mogućnosti“.

Price je izjavio da SAD u kontekstu pregovora ima mišljenje u skladu s Zelenskim, koji je rekao da je spreman na razgovore na temelju načela Povelje Ujedinjenih naroda, a to znači poštivanje teritorijalne cjelovitosti i poštivanje ukrajinskog naroda. Najavio je i da će Amerika podupirati Ukrajinu koliko god bude potrebno, kako slanjem vojne opreme, tako i pružanjem gospodarske i humanitarne pomoći.

Ranije u četvrtak, američka administracija najavila je još jedan paket vojne pomoći od 400 milijuna dolara za Ukrajinu, uključujući Protuzračne rakete Hawk, četiri mobilna PZO sustava Avenger s raketama Stinger, 21,5 tisuća. topničkog streljiva, uključujući 500 preciznih streljiva, i 100 vozila Humvee.

Američki predsjednik Joe Biden priznao je u srijedu da je odbio Ukrajinu opskrbiti raketama dugog dometa jer ne želi da Ukrajina napada ciljeve u Rusiji. Također je rekao da je također odbio poslati američke zrakoplove kako bi izbjegao Treći svjetski rat.

Exit mobile version