Naslovnica Istaknuto Pobuna protiv Boga i pokušaji da se prevlada ljudska narav

Pobuna protiv Boga i pokušaji da se prevlada ljudska narav

0

Od kad je Bog stvorio svijet i čovjeku dao slobodnu volju postoji čovjekova napast da sebe pokuša staviti na mjesto Stvoritelja. Već u Knjizi postanka (Postanak 3,5) čitamo o čovjekovoj kušnji: „Nego, zna Bog: onog dana kad budete s njega jeli, otvorit će vam se oči, i vi ćete biti kao bogovi koji razlučuju dobro i zlo“.

Sve do danas traje pobuna stvorenog protiv Stvoritelja, a dio te pobune je i ideologija transhumanizma odnosno posthumanizma. Da je riječ o „igranju Boga“ svjedoče i nedavne vijesti, prenesene na ovome portalu, o tome da su u Sjedinjenim Američkim Država začete bebe uz pomoć robota, a da je u Velikoj Britaniji začeta beba s tri roditelja. Ranije smo doznali i to da znanstvenici u Japanu vrše pokuse na miševima čiji je cilj taj da muškarci u budućnosti budu mogli dojiti.

Rat protiv djece

Svakome je jasno da se ovdje radi o kulturi smrt i o genderističkoj ideologiji koja ne priznaje antropološke datosti i želi pisati novu Knjigu postanka. U fluidnoj postmoderni svatko može sam konstruirati svoj identitet i nije vezan bilo kakvim „okovima“ tradicije. Poveznica svih navedenih slučajeva je rat protiv djece kojima se želi oduzeti pravo na majku i oca ili, u konačnici, pravo na postojanje.

Za one pak supružnike koji možda još razmišljaju o djeci ideologija transhumanizma izmislila je bebe pokretane umjetnom inteligencijom. S obzirom na to da je prema zelenim neomaltuzijancima svako novo dijete i nekoliko novih tona ugljičnog dioksida, firma Babyclons® proizvodi ultrarealistične silikonske „bebe“, s umjetnom inteligencijom dizajniranom da oponaša ponašanje pravog djeteta. Silikonska „beba“ simulirana plakanje zbog gladi i umora, a može simulirati i dojenje.

U transhumanističko-tehnoprogresivističkoj viziji ljudi će dobiti, kako je to formulirao, Yuval Noah Harari, „božanske sposobnosti stvaranja i razaranja“. Onaj tko će biti spojen na računalo imat će poboljšane fizičke, mentalne i duhovne sposobnosti, a oni koji se ne će ukrcati na vlak „progresa“ suočit će se s izumiranjem. Glavni proizvodi 21. stoljeća, prema ovome savjetniku Svjetskog ekonomskog foruma, bit će tijela, mozgovi i umovi.

U takvome svijetu više ne će biti mjesta ljudskoj imperfekciji. Naručivat će se djeca s točno određenim karakteristikama. O tome su davno maštali rani eugeničari koji su se zalagali za to da se čovjek uključi u svoju evoluciju i da se odstrane svi „štetni elementi“. Današnja ideologija transhumanizma nastavlja tamo gdje je eugenika stala.

Mržnja

Glavni direktor Instituta budućnosti čovječanstva na Sveučilištu u Oxfordu Nick Bostrom ne krije da je cilj transhumanista stvaranje „postljudi“: „Transhumanisti vide ljudsku prirodu kao u-radu, poludovršen početak koji se može preoblikovati na poželjne načine. Trenutačno čovječanstvo ne mora biti krajnja točka evolucije. Trashumanisti se nadaju da će ljudi, odgovornom uporabom znanosti, tehnologije i ostalih racionalnih sredstava moći postati postljudi, bića s mnogo većim kapacitetima od onih koja imaju trenutni ljudi“.

Ako vas ovakve vizije podsjećaju na ideju o „nadčovjeku“, na dobrom ste tragu. Osnivač ekologizma Ernst Heinrich Haeckel, o čemu smo nedavno pisali, smatrao da kršćanski moral, sa svojim štetnim milosrđem prema slabijima, predstavlja „najgori nemoral“ i treba biti nadomješten prirodnim odabirom i novom promjenom medicine koja će neizlječive rješavati muka dozom nekog bezbolnog i brzog otrova. U skladu s time osnivač ekologizma zagovarao je abortus, čedomorstvo, eutanaziju kao i bezbolnu eliminaciju bolesnih i umobolnih.

U korijenu svih ovih ideologija mržnja je prema kršćanstvu i mržnja prema čovjeku i njegovoj naravi koja je odraz mržnje prema Bogu Stvoritelju. Kršćanstvo jasno govori o smrtnosti čovjeka na ovome svijetu. To se kosi s transhumanističkom idejom da će čovjek pomoću znanosti i tehnike postići neku vrstu raja na zemlji ili, u radikalnijem izričaju, to se kosi s posthumanističkom idejom o tome da će čovjek postati bog.

Pobuna protiv Boga očito ne staje kao ni pokušaji da se prevlada ljudska narav.

Exit mobile version