Naslovnica Istaknuto Damaščanski mučenici bit će proglašeni svetima

Damaščanski mučenici bit će proglašeni svetima

0

Papa je pristao na kanonizaciju jedanaest žrtava antikršćanskog masakra u Damasku 1860. godine. Franjo je 23. svibnja ovlastio Dikasterij za kauze svetaca da objavi nekoliko dekreta, uključujući i one koji se tiču ​​mučenika iz Damaska.

Osam franjevačkih redovnika – sedam Španjolaca i jednog Austrijanca – kao i tri kršćana laika maronita ubili su muslimanski Druzi u franjevačkom samostanu u sirijskom gradu u noći 10. srpnja 1860. godine.

Njihova beatifikacija dogodila se prije gotovo stotinu godina: oca Emanuela Ruiza i još sedam franjevaca, kao i trojicu braće: Franje, Abdela Moatija i Raphaela Massabkija proglasio je blaženima papa Pio XI. 1926. godine.

Između svibnja i listopada 1860. maronitske kršćane u Libanonu i Siriji masovno su progonili Druzi iz Libanona koji su govorili arapski. U obje zemlje ubijeno je oko 20.000 ljudi (kršćana), a neki od njih ubijeni su brutalno. Masakr u Damasku od 9. do 16. srpnja smatra se vrhuncem, u kojem je ubijeno oko 5000 ljudi. Uništeno je jedanaest crkava i tri samostana.

Maroniti su najveća kršćanska zajednica u Libanonu. Prema procjenama, oko jedne trećine od šest milijuna Libanonaca pripada ovoj Istočnoj katoličkoj crkvi. Maroniti žive i u Siriji i na Cipru. Jake zajednice migranata također postoje u Argentini (700 000) i Brazilu (500 000).

Izvor

Exit mobile version