Naslovnica Naslovna Odgovara li presuda Donaldu Trumpu?

Odgovara li presuda Donaldu Trumpu?

0

Bivši američki predsjednik i republikanski kandidat Donald Trump prošloga je tjedna proglašen krivim za krivotvorenje dokumenata s ciljem prikrivanja isplate za šutnju porno zvijezdi Stormy Daniels uoči izbora 2016. Isplata je navodno išla preko firme.

Potpora političkih saveznika

Liberalno orijentirana porota u New Yorku optužila ga je krivim za sve 34 točke optužnice čime je postao prvi američki predsjednik osuđen za kazneno djelo. Prijeti mu maksimalna kazna od četiri godine zatvora. U praksi obično osuđeni za takva djela dobivaju novčane ili uvjetne kazne, no s politički očito instruiranim pravosuđem svašta je moguće. Ipak, jasno je da ako bi Trump u srpnju bio osuđen na zatvorsku kaznu da bi to dovelo do velikih nemira u Americi.

Daniels je navodnu aferu iz 2006. spomenula prvi put 2011., a 2018. potpisala izjavu da se afera „nikad nije dogodila“. Optužbe su se, međutim, ponovno pojavile 2018., uz dodatne tvrdnje da je Trumpov odvjetnik Michael Cohen (kojemu je u međuvremenu oduzeta odvjetnička licenca) u listopadu 2016. dogovorio isplatu od 130,000 dolara Daniels da o tome šuti. Trump je, dakle, 20024. proglašen krivim za navodno djelo iz 2006. koje je Daniels u jednom trenutku negirala da se uopće dogodilo.

Mnogi lijevo-liberalni komentatori likuju nad odlukom suda i vesele se kako će ona umanjiti Trumpove izglede na izborima. No teško da će biti tako. Nakon presude Trump je dobio potporu političkih saveznika: od guvernera Floride  Rona DeSantisa i guvernera Texasa Teda Cruza do predsjednika Predstavničkog doma Mikea Johnsona. Potporu mu je dao i vlasnik X-a Elon Musk koji je izjavio da je ovime učinjena velika šteta vjeri javnosti u američki pravni sustav. Sam Trump poručio je da je nevin i da se radilo o montiranom i sramotnom suđenju jednoga konfliktnog suca. Spomenuo je i to da je tužitelja podupirao George Soros.

Zašto presuda odgovara Trumpu

Presuda zapravo odgovara Trumpu jer potvrđuje sve njegove teze koje je posljednjih godina iznosio o dubokoj državi i politički motiviranom progonu. Nakon presude on i službeno dobiva „aureolu“ žrtve sustava i paradržavnih struktura što mu jača poziciju među biračkom bazom. Nema nikakve sumnje da će ova presuda mobilizirati republikansku biračku bazu. U nešto više od 24 sata nakon što je proglašen krivim Trump je prikupio više od 50 milijuna eura potpore.

Joe Bidena Trump je optužio da stoji iza politički motiviranog procesa. Sam je Biden nakon ove presude dobio „argument“ da izbjegne debatu s „osuđenim kriminalcem“. To mu odgovara jer je kognitivno upitnih sposobnosti i Trump bi ga u debati nadjačao.

No presuda je istodobno dala velik vjetar u leđa Trumpovoj kampanji jer je dodatno mobilizirala republikansku bazu koja je ovime dobila potvrdu svojih sumnji o djelovanju duboke države koja želi spriječiti bilo kakve promjene. Presuda dolazi nakon što velik dio republikanskih birača, prema istraživanjima, sumnja u regularnost prošlih izbora.

Ishod svega znat ćemo u studenom ove godine kad će Trump i Biden ponovno odmjeriti snage. Sjedinjene Američke Države pred velikim su polarizacijama i velikim iskušenjima.

Exit mobile version