Naslovnica Istaknuto Dva katolička svećenika oteta u Nigeriji u roku od tjedan dana

Dva katolička svećenika oteta u Nigeriji u roku od tjedan dana

0

Dva katolička svećenika oteta su u Nigeriji u roku od tjedan dana, čime je dodatno naglašen kontinuirani progon s kojim se suočavaju kršćani u najmnogoljudnijoj afričkoj državi.

Otac Oliver Buba iz biskupije Yola posljednji je svećenik koji je otet u Nigeriji.U izjavi koju je istoga dana objavio biskup Stephen Mamza iz Yole, svećenik je otet iz svoje rezidencije u katoličkoj crkvi svete Rite u području lokalne uprave Numan.

Otmica u utorak dogodila se jedva sedam dana nakon što je još jedan svećenik, otac Basil Gbuzuo iz biskupije Onitsha, otet.

Direktor Međunarodnog društva za građanske slobode i vladavinu prava – pod nazivom Intersociety – rekao je da je otmica postala epidemija u Nigeriji.

„Govoreći o broju katoličkih svećenika, sjemeništaraca, časnih sestara i drugih kršćanskih vođa, uključujući čelnike pentekostnih crkava, čelnike afričkih institutskih crkava otetih u posljednjih deset godina, trebali bismo govoriti o njihovim brojevima u stotinama”, rekao je Crux.

„Samo ove godine oteto je ne manje od deset katoličkih svećenika“, rekao je, napomenuvši da se otmice temelje na dva čimbenika: ekonomskom i vjerskom.

„Postoje oni koji otimaju katoličke svećenike u svrhu promicanja vjerskog radikalizma. Počinitelji u ovoj kategoriji su džihadisti, Fulani pastiri i drugi džihadisti“, rekao je Umeagbalasi. „Druga kategorija su oni koji otimaju svećenike kako bi prikupili otkupninu, a to obično čine nasilni kriminalni entiteti“, dodao je.

Godine 2022., biskup Sokota u sjevernoj Nigeriji, Mathew Hassan Kukah otkrio je da je trebao potrošiti oko 20,000 dolara kako bi neke svećenike u svojoj biskupiji oslobodio iz ruku njihovih otmičara.

Nedavne otmice pričaju širu priču o progonu kršćana u Nigeriji – zemlji s preko 230 milijuna ljudi, gotovo ravnomjerno podijeljenih između kršćana i muslimana.

Brojke konzorcija organizacija civilnog društva poznatog kao Civil Society Joint Action Group otkrivaju da je 17 469 Nigerijaca – većinom kršćana – oteto od 2019. godine.

Nigerija je šesta u svijetu na Svjetskoj listi promatranja 2024., koja identificira zemlje u kojima kršćani doživljavaju teške progone. Popis je sastavila Open Doors, nevladina organizacija posvećena potpori kršćanima diljem svijeta.

Prošle je godine Intersociety objavio jezivo izvješće koje je otkrilo da je najmanje 52,250 kršćana ubijeno u Nigeriji od 2009. godine kada je islamistička skupina Boko Haram započela svoju ubilačku kampanju za stvaranje kalifata. Ti su se brojevi od tada znatno povećali.

Umeagbalasi je rekao da je val otmica i ubojstava dokaz sustavnog neuspjeha sigurnosnoga aparata zemlje.

Izvor

Exit mobile version