Naslovnica Istaknuto Niz biskupija u Francuskoj bez novih svećenika već 10 godina

Niz biskupija u Francuskoj bez novih svećenika već 10 godina

0

U nekoliko francuskih biskupija barem 10 godina nije zaređen niti jedan novi svećenik. Najgora je situacija u tome pogledu u biskupiji Carcassonne, gdje je posljednje svećeničko ređenje bilo 2006. godine. Njezin sadašnji biskup (od 2023.) Bruno Valentin otvoreno postavlja pitanje o njezinoj opstojnosti.

Još jedna južnofrancuska biskupija, Pamiers, nije imala novoga svećenika zaređena najmanje od 2011. godine. I premda je tamo 2023. godine bila svečanost svećeničkoga ređenja, svećenik je inkardiniran u terenskom ordinarijatu.

U Aireu i Daxu zadnji put su svećenička ređenja zabilježena 2012. godine, a u Le Puy-en-Velayu 2013. godine. U Le Havreu, gdje nije bilo ređenja od 2014., mjesni biskup Jean-Luc Brunin nedavno je izrazio svoju radost zbog „iznenađenja zvanja“ jer se javilo nekoliko kandidata za svećenike.

Nada se pojavila i u biskupiji Nevers, jer iako tamo svećenici nisu zaređeni od 2010. godine, 2024. godine jedan je čovjek postao svećenik.

Ovi podaci, proizašli iz popisa koje je objavila Francuska biskupska konferencija, također pokazuju biskupije u kojima su se svećenička ređenja događala samo jednom u 10 godina (Annecy i Rodez), kao i one u kojima je zaređeno malo svećenika u odnosu na broj svećenika. katolici (npr. Saint-Denis i Évry–Corbeil-Essonnes blizu Pariza).

Izvor

Exit mobile version