Naslovnica Istaknuto Isusovci otvaraju prvi novicijat u Bangladešu

Isusovci otvaraju prvi novicijat u Bangladešu

0

Trideset godina nakon povratka u Bangladeš, isusovci otvaraju novicijat u ovoj muslimanskoj zemlji u kojoj su kršćani vrlo mala manjina. Time žele probuditi više zvanja i omogućiti novacima početnu formaciju u lokalnoj kulturi i autohtonim jezicima.

Isusovci su prvi put stigli u Bangladeš 1576. godine, ali su iz političkih razloga gotovo odmah bili prisiljeni napustiti svoju misiju. Tamo su se mogli preseliti tek 1994., kada su ih katolički biskupi ove azijske zemlje pozvali da se vrate. Trenutačno u Bangladešu služi 28 isusovaca, od kojih su većina izvorni Bangladešani.

Redovnici vode dvije škole, sklonište, razne programe pomoći i dobrotvornosti te pastoralni centar za mlade u isusovačkom duhu „Magis“. „Ovo zalaganje znači da u ovoj maloj, ali živahnoj Crkvi, mnogi mladi katolici odrastaju svjedočeći duhovnim i društvenim djelima koja nudi Crkva, što ih potiče da otkriju svoj poziv“, naglašava poglavar isusovaca u Bangladešu.

Pater Ripon Rozario dodaje da trenutno ima 10 novaka. Prethodno su ih slali na studije, između ostalih, u Indiju, što je stvorilo mnoge poteškoće, uključujući dobivanje vize. „Kao isusovci, odlučili smo da se početna formacija odvija u lokalnoj kulturi i jezicima. Zajedno smo molili i onda odlučili otvoriti novicijat u ovoj zemlji“, objašnjava poglavar misije. Isusovcima u ostvarenju te želje pomaže papinska udruga Pomoć Crkvi u potrebi koja će financirati gradnju.

Bangladeš je mala, ali gusto naseljena zemlja s preko 170 milijuna stanovnika, od kojih 90 posto ispovijeda islam. U toj zemlji ima oko 500 tisuća kršćana, od kojih je oko 300,000 katolika. Poglavar bengalskih isusovaca ističe kako je Katolička Crkva uvelike pridonijela razvoju Bangladeša, posebice na području zdravstva i obrazovanja.

Izvor

Exit mobile version