Naslovnica Istaknuto Pobuna ljevičarskih radikala u Francuskoj unatoč pobjedi krajnje ljevice na prijevremenim izborima

Pobuna ljevičarskih radikala u Francuskoj unatoč pobjedi krajnje ljevice na prijevremenim izborima

0

Unatoč tome što je ekstremno ljevičarski Novi narodni front pobijedio u drugom krugu izbora, u Francuskoj su izbili neredi nakon što su se lijevi radikali okupili u iščekivanju potencijalne pobjede populističkoga Nacionalnoga skupa Marine Le Pen.

Uoči drugoga kruga glasovanja u subotu, vlada je mobilizirala 30,000 policajaca, uključujući 5,000 u Parizu, očekujući nerede krajnje ljevice ako populistička desnica ponovi svoj uspjeh iz prvoga kruga prijevremenih izbora koje je raspisao francuski predsjednik Macron.

Radikali crnoga bloka u stilu antife snimljeni su kako pale ulični namještaj i bicikle, kao i kako pucaju vatrometom i drugim projektilima na policiju dok su jurili glavnim gradom Francuske. Demonstranti su viđeni kako mašu palestinskim i antifa zastavama.

Prosvjedi i neredi izbili su i u Rennesu, Lyonu, Marseilleu i drugim gradovima diljem Francuske, javlja Le Figaro.

Dok je savez Nove narodne fronte između socijalista, radikalnih boraca za zaštitu okoliša i otvorenih komunista osvojio najviše mjesta, trenutno se predviđa da ima između 187 i 198 mjesta u Nacionalnoj skupštini, krajnja ljevica je ipak pokazala svoju nasilnu oštrinu, sukobivši se s policijom u Parizu i drugim gradovima u nedjelju navečer.

Iako je Macron upozoravao da bi glasanje za populističku desnicu ili krajnje lijevu socijalističko-komunističku alijansu dovelo do „građanskoga rata“ u Francuskoj, u očajničkom pokušaju da spriječi Nacionalni skup da preuzme zakonodavno tijelo, udružio se s ljevičarskim Novim narodnim frontom u izbornom savezu za drugi krug.

U nadolazećim danima bit će natezanja oko formiranja vladajuće koalicije, a Macronov zamjenik, premijer Gabriel Attal najavio je svoju ostavku u nedjelju navečer. Čelnik krajnje ljevice Jean-Luc Mélenchon zatražio je da Macron ili podnese ostavku ili imenuje člana svoje Nove narodne fronte za sljedećeg premijera.

Marine Le Pen, njezin zamjenik Jordan Bardella i osporavani čelnik desnog centra Les Républicains Éric Ciotti osudili su Macronov izborni pakt s krajnjom ljevicom kao „savez nečasti“.

Nasuprot taktici zastrašivanja koju su koristili Macron, francuski politički establišment i mediji u svezi s usponom takozvane „ekstremne desnice“, Macronovi novi ljevičarski partneri poput Mélenchona bili su ti koji su uglavnom podržavali političko nasilje i nerede tijekom prošle godine u Francuskoj.

Komentirajući prije izbora optužbe protiv njezine stranke da na neki način prijeti demokraciji, Le Pen je rekla: „Ekstremna ljevica godinama je bila nasilna… i to potpuno nekažnjeno. Macron je rekao: ‘Ili ja ili kaos’. On je kaos! Mi, s druge strane, utjelovljujemo mir i red. RN nikada nije organizirao demonstracije protiv izbornih rezultata, nikada nije spriječio miting protivnika i nikada nije pretvorio Narodnu skupštinu u zonu koju treba braniti.“

Izvor

Exit mobile version