Naslovnica Naslovna Spašeno je 50. novorođenče zahvaljujući „sigurnim kutijama“ u SAD-u

Spašeno je 50. novorođenče zahvaljujući „sigurnim kutijama“ u SAD-u

0

Organizacija Safe Haven Baby Box slavi spašavanje bebe koja je prošli tjedan sigurno ostavljena u vatrogasnoj postaji u Kentuckyju.

Spašavanjem ove bebe, pro-life organizacija sa sjedištem u SAD-u broji ukupno 50 spašenih novorođenčadi od postavljanja prve sigurnosne kutije 2015. Ovo je prvi put da je ova posebna kutija, koja je postavljena 4. travnja, korištena.

Kentucky Safe Infants Act dopušta roditeljima da ostave novorođenčad mlađu od 30 dana u policijskoj postaji, vatrogasnoj postaji, bolnici ili vjerskom objektu koji ima kutiju za bebe bez straha da će biti kazneno gonjeni.

Uređaj podsjeća na sef koji se nakon zatvaranja ne može otvoriti izvana, već samo s unutarnje strane zida zgrade i to od strane medicinskoga osoblja. Kutija je pod nadzorom 24 sata dnevno i ima kontrolu temperature i alarm.

Kada se dijete stavi unutra, aktivira se tihi alarm i osoblje hitne pomoći reagira u roku od nekoliko minuta. Beba dobiva medicinsku njegu, a zatim se upućuje na usvajanje. Do danas su ove kutije dostupne u 17 država.

Kutije za bebe u sigurnom utočištu osmišljene su kako bi pomogle roditeljima u kriznoj situaciji da se anonimno odreknu svoje djece ako žele, u skladu sa zakonima o utočištu njihove države. Utemeljiteljica organizacije, Monica Kelsey, istaknula je da su ove kutije „posljednje utočište“ za majke i nude alternativu napuštanju djeteta.

„Hvala vam što čuvate svoje dijete, što ste ga povjerili vatrogasnoj postrojbi okruga Montgomery da ga odvede odavde. Vaša beba je zdrava, vaša je beba na sigurnom“, rekla je Kelsey nepoznatoj majci tijekom konferencije za novinare, prema pro-life stranici Live Action. Također je potaknula majku da nazove njenu organizaciju ako treba pomoć, resurse ili samo nekoga s kime može razgovarati.

Kelsey je ponovila svoju zahvalu i napomenula da će beba uskoro biti dana na posvajanje. Prema WKYT-u, roditelj djeteta ima 30 dana da poništi svoju odluku o predaji djeteta.

Izvor

Exit mobile version