Naslovnica Istaknuto Australija planira većini djece zabraniti korištenje društvenih mreža

Australija planira većini djece zabraniti korištenje društvenih mreža

0

Australski premijer Anthony Albanese rekao je u utorak da se njegova ljevičarska vlada priprema uvesti minimalnu dobnu granicu za djecu da koriste društvene mreže, a koja bi se vjerojatno kretala između 14 i 16 godina.

„Želim djecu s tih uređaja ispratiti na terene, bazene i teniske terene. Želimo da imaju stvarna iskustva sa stvarnim ljudima jer znamo da društveni mediji uzrokuju društvenu štetu“, rekao je Albanese u intervjuu za Australia Broadcasting Corporation (ABC).

„Roditelji su zabrinuti zbog ovoga“, rekao je o društvenim mrežama.

Albanese je rekao da bi on osobno više volio čak i višu minimalnu dob od 16 godina. Njegova laburistička vlada planira provesti ispitivanja „provjere dobi“ kako bi testirala svoju tehnologiju cenzure i odredila idealnu minimalnu dob za pristup društvenim medijima.

Premijer je rekao da se nove politike moraju nametnuti na nacionalnoj razini, kako bi se izbjeglo „osam različitih odgovora država“ s različitim minimalnim godinama za društvene medije.

Albanese je dodao da će se konzultirati državne i teritorijalne vlade prije nego što se sljedeće godine uvedu zakoni za ograničavanje pristupa društvenim medijima. Država Južna Australija već je predložila novčano kažnjavanje tvrtki društvenih medija koje dopuštaju djeci mlađoj od 14 godina korištenje njihovih platformi.

„Ovo je pošast. Znamo da postoje posljedice za mentalno zdravlje onoga s čime su se mnogi mladi ljudi morali suočiti. Na pitanje zlostavljanja koje se može dogoditi na internetu, kao i pristupa materijalu koji uzrokuje društvenu štetu, roditelji žele odgovor“, rekao je Albanese.

Iako su aktivisti za internetska prava i građanski libertarijanci općenito kritični prema prijedlozima da se mladima zabrani pristup društvenim medijima, u Australiji postoji malo ozbiljnog političkog protivljenja toj ideji. Oporbena Liberalna stranka na čelu s Peterom Duttonom traži dobnu granicu od 16 godina. Samo se Zelena stranka oštro protivi toj ideji, rekavši da preferira bolje obrazovanje o opasnostima društvenih medija nego zabranu mladima da ih koriste.

Kritičari prijedloga minimalne dobi primijetili su da bi to spriječilo djecu da pristupe korisnom znanju na internetu i moglo bi ih čak natjerati u mračnije kutove interneta dok pokušavaju izbjeći zabranu društvenih medija.

Ravnatelj digitalnih medija na Sveučilištu Queensland Technology Daniel Angus upozorio je da bi „pokret trzaja“ mogao „stvoriti ozbiljnu štetu isključujući mlade ljude iz smislenog, zdravog sudjelovanja u digitalnom svijetu, potencijalno ih tjerajući na mrežne prostore niže kvalitete“.

„Ovo je vrlo grub instrument koji će potencijalno isključiti djecu iz nekih vrlo, vrlo korisnih potpora na društvenim mrežama“, rekla je IT stručnjakinja Lisa Given s Kraljevskog instituta za tehnologiju u Melbourneu.

Drugi kritičari istaknuli su da su „platforme društvenih medija“ nedostižan koncept. Jedna je stvar predložiti da se 14-godišnjacima zabrani korištenje Facebooka, TikToka ili Twittera – ali što je s platformama za razmjenu poruka poput WhatsAppa ili igrama koje uključuju alate društvenih medija poput Animal Crossinga i Robloxa?

Ideja držanja mladih podalje od društvenih medija nije nova, iako bi Australija mogla postati prva demokratska vlada koja će provesti zabranu na nacionalnoj razini. Guverner Floride Ron DeSantis u ožujku je potpisao zakon koji zabranjuje djeci mlađoj od 14 godina da kreiraju račune na društvenim mrežama i zahtijeva od djece od 14 i 15 godina da dobiju pristanak roditelja prije nego što otvore račun.

DeSantis je rekao da želi „pomoći roditeljima da se snađu na ovom vrlo teškom terenu koji sada imamo s odgojem djece“, što je osjećaj vrlo sličan komentarima australskog premijera Albanesea u utorak.

Izvor

Exit mobile version