Naslovnica Istaknuto Papa potpisao još jednu izjavu s imamom: Radi se o „dobru čovječanstva“

Papa potpisao još jednu izjavu s imamom: Radi se o „dobru čovječanstva“

0

Tijekom posjeta džamiji Istiqlal u Jakarti, Indonezija, papa Franjo i veliki imam džamije, Nasaruddin Umar, potpisali su „Zajedničku deklaraciju Istiqlal 2024.“, podnaslovljenu „Podržavanje vjerskog sklada za dobrobit čovječanstva“.

U dokumentu obje potpisnice upozoravaju na krizu dehumanizacije i krizu uzrokovanu klimatskim promjenama.

Navode da globalni fenomen dehumanizacije karakterizira prije svega rašireno nasilje i sukobi koji često dovode do alarmantnog broja žrtava. „Ono što je posebno zabrinjavajuće je da se vjera često instrumentalizira u tom smislu, uzrokujući patnju mnogih ljudi, posebno žena, djece i starijih osoba. Međutim, uloga vjere trebala bi uključivati ​​promicanje i zaštitu dostojanstva svakog ljudskog života“, stoji u dokumentu.

Njegovi autori vjeruju da je uzrok klimatskih promjena grabežljivo korištenje zemljinih resursa od  ljudi. To, između ostalog, uzrokuje prirodne katastrofe, globalno zatopljenje i nepredvidive vremenske prilike. Prema njihovom mišljenju, ekološka kriza postala je prepreka skladnom suživotu naroda.

U dokumentu koji su potpisali Sveti Otac i veliki imam naznačeno je da vjerske vrijednosti trebaju biti usmjerene na promicanje kulture poštovanja, dostojanstva, suosjećanja, pomirenja i bratske solidarnosti kako bi se prevladala i dehumanizacija i uništavanje okoliša.

Osobito su vjerski poglavari pozvani na suradnju u odgovoru na gore navedene krize, utvrđivanju njihovih uzroka i poduzimanju odgovarajućih mjera.

„Međureligijski dijalog treba prepoznati kao učinkovit instrument za rješavanje lokalnih, regionalnih i međunarodnih sukoba, posebice onih potaknutih zloporabom vjere. Štoviše, naša vjerska uvjerenja i rituali imaju posebnu sposobnost obraćanja ljudskom srcu i tako potiču dublje poštivanje ljudskog dostojanstva“, stoji u dokumentu.

Pozvani su svi ljudi dobre volje na odlučnu akciju očuvanja cjelovitosti prirodnog okoliša i njegovih resursa kako bi se oni mogli prenijeti budućim naraštajima.

Tekst deklaracije još nije u cijelosti objavljen na internetu.

Godine 2019. papa Franjo potpisao je sličnu deklaraciju s velikim imamom Al-Azhara u Kairu, Egipat, Ahmadom al-Tayyebom.

Sadržaj tog dokumenta uključivao je izjavu prema kojoj Bog želi religijsku raznolikost jednako kao što želi raznolikost spolova i rasa.

Dokument je oštro kritizirao, između ostalih, i biskup Athanasius Schneider. Sam papa Franjo izjavio je da, iako se može shvatiti heretički, on je imao drugu namjeru – radi se o tome da Bog želi mnoge religije u smislu dopuštenja (voluntas permissiva), a dva spola ili više rasa – želi pozitivno (voluntas positiva).

Izvor

Exit mobile version