Naslovnica Katolibanstvo Hvalevrijedan brazilski projekt nameće pitanje: Kada će se u Hrvatskoj podignuti kip...

Hvalevrijedan brazilski projekt nameće pitanje: Kada će se u Hrvatskoj podignuti kip sv. Josipa?

0

Skulptura svetog Mihaela Arkanđela, koja se gradi u São Miguelu Arcanjo, ruralnoj sjevernoj regiji države São Paulo, bit će visoka 187 stopa, što će je učiniti najvećim kršćanskim kipom na svijetu.

„Bit će velika snaga za štovatelje svetog Mihaela moći biti ovdje u gradu koji je on posvetio, moći moliti pred njegovim nogama i moći živjeti ovo iskustvo odlaska na Monte Gargano u Brazil“, rekao je župnik i rektor bazilike svetog Mihaela arkanđela, otac Márcio Giordany Costa de Almeida za katoličku novinsku kuću Aleteia.

„Sve je to integrirano u koncept projekta i ojačat će pobožnost svetog Mihaela arkanđela u zemlji“, dodao je.

Kip bi trebao biti dovršen 2026. godine i bit će najveći kršćanski kip na svijetu. Trenutačno se za kip svete Rite u Santa Cruzu, Rio Grande do Norteu, kaže da drži ovu poziciju stojeći na 184 stope, uključujući bazu.

Skulptura će prikazivati ​​arkanđela kako u desnoj ruci drži mač, a u lijevoj vagu, dok stoji na vrhu velikog postolja.

Projekt je dio vjerskog kompleksa pod nazivom „Arkanđelova špilja“. Špilja, koja će imati kapacitet od 12,000 sjedećih mjesta, uključivat će ispovjedaonice, marijansku špilju, sobu sa svijećama, sobu čuda, muzej sakralne umjetnosti, paviljon za bogosluženje i dvoranu. Područje će također imati dvorište s hranom i parkiralište.

Mjesto za špilju odabrano je prema talijanskom svetištu u Monte Garganu, gdje se sveti Mihael ukazao četiri puta.

„Partnerstvo s Monte Garganom uspostavljeno je u listopadu prošle godine. Postale smo sestrinske crkve. Predstavili smo im projekt i jako im se svidio! Ideja je dovesti Monte Gargano u Brazil“, objasnio je otac Márcio Giordany Costa de Almeida.

Osim toga, ljudi u Brazilu imaju posebnu pobožnost prema svetom Mihaelu, koji ih je čuvao tijekom ustavne revolucije 1932. godine.

Naime, prema lokalnoj usmenoj tradiciji, arkanđeo se tamo pojavio tri puta tijekom revolucije kako bi razdvojio dvije vojske i rekao im kada je rat završio.

Sveti Mihael je anđeo koji se obično povezuje s bitkom, jer se borio protiv Lucifera i ostalih palih anđela, tjerajući ih u pakao.

Svakako treba pozdraviti ovaj hvalevrijedan brazilski projekt kojim se potvrđuje kršćanski identitet ove južnoameričke zemlje. Pitanje koje nam se ovdje nameće jest kada će se u Hrvatskoj, u kojoj se visoki udio stanovništva deklarira katolicima, pokrenuti neka inicijativa ovakve prirode.

Zašto se, primjerice, u Hrvatskoj ne bi podigao kip u čast svetoga Josipa, službenoga zaštitnika naše zemlje? Isto kao i u Brazilu gdje se njeguje posebna pobožnost prema svetome Mihaelu arkanđelu, u Hrvatskoj je od davnina vjerni puk privrženom svetome Jospiu što je vidljivo u mnogim pobožnostima njemu na spomen.

Stoga je vrlo razumno zapitati se kada će Hrvatska svome zaštitniku podići odgovarajući spomenik?

Izvor

Exit mobile version