Naslovnica Istaknuto Klaus Schwab: Inteligentno doba dolazi. Ovo je revolucija koja će čovječanstvo odvesti...

Klaus Schwab: Inteligentno doba dolazi. Ovo je revolucija koja će čovječanstvo odvesti na novu razinu

0

Idemo prema „pametnom dobu“, kaže Klaus Schwab; „umjetna inteligencija kontrolirat će naše zdravlje i financije te će čovječanstvo podići na potpuno novu razinu.“

Utemeljitelj Svjetskog gospodarskog foruma u članku na stranicama Foruma najavio je da će iduće godine sastanak u Davosu biti posvećen temi „Suradnja za inteligentno doba“. „Moramo utvrditi hoće li to dovesti do budućnosti s više jednakosti, održivosti i suradnje – ili će produbiti podjele koje već postoje“, rekao je Schwab.

„Pametno doba mijenja način na koji živimo. Gradovi postaju pametniji zahvaljujući senzorima i AI upravljanju u svim područjima, od prometa do potrošnje energije. Ovi pametni gradovi, kao i pametne kuće, ne samo da su učinkovitiji, već su i dizajnirani da budu održiviji, smanjujući emisije ugljika i poboljšavajući kvalitetu života“, rekao je.

Schwab je također ukazao na nekoliko specifičnih područja u kojima AI i automatizacija trebaju pomoći čovječanstvu. Ovdje se radi o zdravstvenoj skrbi, gdje su AI sustavi već bolji od ljudi; u poljoprivredi, gdje AI pomaže optimizirati proizvodnju; u financijama, gdje algoritmi umjetne inteligencije pomažu u predviđanju promjena na tržištu.

Prema osnivaču Svjetskog ekonomskog foruma, delegiranje naknadnih zadataka umjetnoj inteligenciji također može dovesti do opasnih situacija, uključujući probleme s razumijevanjem što je čovjek zapravo. Stoga je, po Schwabovom mišljenju, nužna globalna koordinacija napora za odgovorno upravljanje umjetnom inteligencijom.

Prema Schwabu, ako ovo uspije, doći će do revolucije koja će čovječanstvo odvesti na novu razinu…

Izvor

Exit mobile version