Naslovnica Istaknuto Papa se susreo sa ženama koje žele pristupiti sakramentu ređenja

Papa se susreo sa ženama koje žele pristupiti sakramentu ređenja

0

Papa Franjo susreo se sa ženama koje zahtijevaju pristup sakramentu ređenja. Učinio je to nekoliko dana prije početka završnog zasjedanja Sinode o sinodalnosti.

Susret je organizirala Latinoamerička sinodalna organizacija – CEAMA, Crkvena konferencija Amazonije. Ovo je grupa koja je nastala kao priprema za Amazonsku sinodu koja ima službeni status.

Sastanak je trebao „razmisliti o temi ženskog svećenstva i poslušati glasove iz različitih dijelova svijeta koji su u skladu s onima iz regije Amazone“, rekla je Casey Stanton, koja je sudjelovala na sastanku. U Katoličkoj crkvi u Amazoniji već se dugo govori o ređenju žena za đakonice ili čak za svećenike; temu pozitivno ocjenjuju i uski krugovi u raznim dijelovima svijeta. Susret je imao za cilj okupiti te glasove i predstaviti ih Svetom Ocu.

Kako je Stanton izjavila u intervjuu za liberalni američki National Catholic Reporter, susretom se također željela izraziti zahvalnost Papi za sinodalni proces koji je „omogućio zajedničke snove o tome što je moguće u Crkvi“, a posebno razvoj „sna o proročkom, sinodskom đakonatu“.

Osim Stanton i žena iz Latinske Amerike, susretu su nazočile i starosjedilačke žene iz Kanade, časna sestra iz Australije koja služi među Aboridžinima, te žena uključena u pastoral među mladima.

Papa Franjo često je kritizirao ređenje žena. No, dopustio nam je da razgovaramo o ovoj temi i organiziramo razne sastanke. S time se i sam bavio u razgovorima s kardinalima na sastancima elitnog Kardinalskog vijeća, često uz sudjelovanje žena koje su se odlučile za takvu „reformu“. Štoviše, u veljači ove godine imenovao je 10 sinodalnih povjerenstava za izradu projekta promjena u Crkvi. Jedan od njih bavit će se ulogom žene.

Izvor

Exit mobile version