Naslovnica Istaknuto Zastrašujuća pogrješka u Italiji: Umjetna inteligencija poslala nevinoga čovjeka u zatvor

Zastrašujuća pogrješka u Italiji: Umjetna inteligencija poslala nevinoga čovjeka u zatvor

0

Umjetna inteligencija poslala je nevinoga čovjeka u zatvor. Zidar koji živi u Rimu uhićen je zbog dvije točke optužnice za krađu na temelju međunarodne tjeralice koju je izdao švicarski kanton Ticino. AI sustav ga je pogrješno prepoznao kao počinitelja.

Dnevnik La Repubblica objavio je da je 44-godišnji radnik iz Rumunjske poslan u zatvor Regina Coeli u Rimu, gdje je saznao da ga je umjetna inteligencija na temelju praćenja prepoznala kao počinitelja dviju krađa u gradovima Lugana i Ascone u Švicarskoj. Bio je u opasnosti od izručenja ovoj zemlji.

Zidar je tvrdio da je u dane kada su počinjeni ovi zločini bio na poslu u Rimu, što su potvrdili i njegovi poslodavci.

Odvjetnik uhićenika počeo je sumnjati da je došlo do sudačke pogrješke. No, nije očekivao da je umjetna inteligencija kojom se u Švicarskoj analiziraju snimke nadzora i identificiraju počinitelje zločina pogriješila. Upravo na temelju tih pogrješnih saznanja za njim je raspisana tjeralica, zbog čega je krajem rujna i uhićen u Italiji.

Zidarov odvjetnik kontaktirao je pravosuđe u kantonu Ticino i predočio dokaze o nevinosti svog klijenta, prije svega potvrdu o njegovoj nazočnosti na poslu.

A onda se pokazalo da to nije jedina grješka napravljena u ovom slučaju. Švicarski tužitelj objasnio je da je nalog za uhićenje muškarca već povučen 4. rujna, ali da ta odluka nije ispravno priopćena talijanskim vlastima.

Dok je u zatvoru čekao na izručenje, žalbeni sud u Rimu primio je poruku talijanskog ministarstva unutarnjih poslova u kojoj se nalaže njegovo hitno puštanje na slobodu.

Izvor

Exit mobile version